bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

torsdag 4 november 2010

Är det obligatoriskt att göra hijrah för de som konverterar i väst?

Är det obligatoriskt att emigrera (hijrah) för de som konverterar i kaffir länder?

Vad är domen för dem som blir muslimer i kaffirländer? Inkluderas de i hadeethen, “Jag är fri från den muslim som bosätter sig bland mushrikeen”? Måste denne utvandra (göra hijrah)?

All pris hör till Allah.

Om en person blir muslim i ett kaffir land och han inte kan praktisera sin religion eller dyrka öppet, eller om han fruktar att bli prövad i sina religiösa åtagande och inte kan skydda sin heder, så är det obligatoriskt för honom att utvandra. Profeten (frid över honom) sade: “Jag är fri från den muslim som bosätter sig bland mushrikeen”. Men om han kan praktisera sin religion öppet och etablera regelbunden dyrkan och han har möjlighet att emigrera, då är det mustahab för honom att göra det, men det är inte obligatoriskt.

Ibn Qudaamah (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade i al-Mughni: ”Det är mustahab för honom att (emigrera) så att han kan göra jihad mot dem, dvs. kuffar, och han utökar muslimernas antal och stödjer dem.” Slut på citat.

Men om han kan praktisera sin religion öppet, och han är säker från fitnah (prövningar, frestelser), kan kalla folket till Allah och lära muslimerna deras religion; då kan han stanna i landet och inte emigrera eftersom hans närvaro där tjänar ett intresse. 

När Maalik ibn al-Huwayrith (må Allah ha barmhärtighet med honom) och hans kompanjoner kom till Profeten (frid över honom) och stannade med honom lade Profeten (frid över honom) märke till att de saknade deras familjer; han sade han till dem att återvända och undervisa folket: ”Återvänd till era familjer och undervisa dem.” Återberättad av al-Bukhaari, 6008; Muslim, 674.

Al-Bukhaari (1452) och Muslim (1865) återberättad från Abu Sa’eed al-Khudri att en beduin frågade Allahs Sändebud (frid över honom) om utvandring (hijrah) och han sade: ”Ve dig! Utvandring är väldigt viktigt. Har du några kameler? Han svarade: ”Ja”. Han sa: ”Betalar du zakaah på dem?” Han sade: ”Ja.” Han sade: ”(Även) om du är på den mest avlägsna platsen, Allah kommer inte att låta dina gärningar vara för intet.”

Al-Nawawi (må Allah ha barmhärtighet med honom) sade:

“Allah kommer inte att låta dina gärningar vara för intet” betyder: Han kommer aldrig låta belöningen för dina gärningar försvinna, oavsett var du är.

De lärda sade att det syftade till utvandring (hijrah), vilket Beduinen frågade om, och att slå sig ner i närheten av Medina med Profeten (frid över honom) och försaka sin familj och hemtrakter. Profeten (frid över honom) fruktade att mannen inte skulle orka utstå det och att han inte skulle kunna uppfylla deras rättigheter över honom och att han skulle vända sig bort (från islam); så han sa till honom: Utvandring som du frågar om är väldigt viktig, men gör gott i ditt eget land och vartän du befinner dig så kommer det att gagna dig. Allah kommer inte att låta något av det att gå om intet.

Så utvandring beror på om man kan praktisera islam öppet och dyrka öppet. Om en person inte kan det och han fruktar för fitnah (prövningar) då måste han utvandra. Om han kan praktisera islam öppet men är förhindrad att utvandra, då är hans utvandring mustahab (rekommenderad). Om han kan praktisera islam öppet och han engagerar sig med dawah och lär muslimerna, då kan han stanna. Och Allah vet bäst. Må Allah hjälpa oss att göra det som Han älskar och det som gör Honom nöjd.

www.islam-qa.com Se även fråga nr. 13363.

Inga kommentarer: