bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

torsdag 4 november 2010

Får man ta av sig niqaben pga hälsorisk?


Jag är en kvinna som bär niqaab (ansiktsslöja) och jag är gravid, jag har mycket svårt att andas med niqaaben och min läkare – som är en muslimsk kvinna som också bär niqaab – råder mig att ta av niqaaben utav rädsla för min hälsa och hälsan hos fostret. Vad skall jag göra?

Svar:

All ära hör till Allah.

Allah ålägger inte någonting som är skadligt för Hans slavar, och Allahs lagar är baserade på visdom och reglerna från shareeah är avsedda att vara lätta. Allah lastar inte någon själ bortom dess möjligheter. Om någonting inom Islam är för svårt för en person, så ska det finnas ett sätt att göra det lättare, som är den grundläggande principen inom shareeah. Så om en person är oförmögen att be stående, kan han sitta ner, och om en person är oförmögen att fasta – p.g.a. av hög ålder eller kronisk sjukdom – då ska han inte fasta och han skall ge dom fattiga mat istället, osv.

Kvinnor bär fortfarande niqaab (ansiktsslöja) och khimaar (huvudklädsel) och vi ser ingen av dem som klagar om det eller tycker att det är för svårt. Kanske det som har hänt våran syster – eller andra – är på grund av kvaliteten på hennes niqaab eller khimaar, eller på grund av det sätt på vilket den är buren. Om en kvinna bär en tjock niqaab så kan den göra det svårt för henne att andas eller att se, så lösningen i det fallet är att göra den tunnare.

En del kvinnor knyter niqaaben mycket åtsittande över deras ansikten, vilket gör det svårt för dem att andas. Lösningen i detta fall är att lossa niqaaben så det kommer att bli lättare att andas.

Det vore en bra ide för dig att vända dig till en läkare som har mer erfarenhet än den läkare som du för närvarande träffar, och kanske kommer dom att finna en lösning på dina andningssvårigheter som hon inte har kommit fram till. Om det inte är möjligt att lösa detta problem på något sätt – vilket är otroligt, inshaAllah – gör då endast vad som krävs för att avvärja skada i detta fall. Avtäck inte hela ansiktet på grund av andningens sak; du kan sätta delar av niqaaben lätt över näsborrarna så mycket som du behöver för att göra det lättare att andas, även om det är mindre än vad som är vanligtvis fordrat.

Vi ber Allah att skydda dig från all ondska och att välsigna dig med rättfärdig avkomma. Ameen.

Och Allah vet bäst.

Islam Q&A (www.islam-qa.com)

Inga kommentarer: