bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

torsdag 17 mars 2011

Muslimer Strider mot Muslimer


(Muslims fighting muslims)Kassett av Abu Muslimah

Alhamdolillah, vi prisar Allah, vi söker Hans hjälp, assistans och vi söker Hans förlåtelse. Vi söker skydd hos Allah från det onda i oss själva och från våra onda handlingar. Den Allah leder rätt kan ingen leda vilse och den som Han leder vilse kan igen leda rätt. Jag vittnar om att ingen gud har rätt att dyrkas utom Allah, Han är En och har ingen partner, och jag vittnar om att Muhammad (SAS) är Hans slav och sändebud.


"Ni som tror, frukta Allah så som Han måste fruktas och dö inte förutom som muslimer."
"Människor; frukta er Herre som har skapat er från en enda själ och skapat från den dess maka och från dem många män och kvinnor, och frukta Allah från vem ni begär er rätt och kapa inte av kontakten med den som bar er. Verkligen, Allah är 'al-raqiib' över er."
"Ni som tror, frukta Allah och säg det som är sant så att Han kan acceptera era goda gärningar och förlåta er för era synder."


 Den som lyder Allah och Hans sändebud har presterat det bästa (man kan göra). De mest sanna orden är från Allah och den bästa vägledningen är från Muhammad (SAS). De mest onda handlingarna är nyuppfunna saker i deen, och varje nyuppfunnen sak i deen är en bidaáh och varje bidaáh är en vilseledning och varje vilseledning är i Helveteselden.

 
Alhamdolillah. Vi ber Allah att vi ska fortsätta att kunna träffas fisabilillah och lära oss mer om våran deen (religion). Ameen
Idag har vi en kort lektion och börjar med Allahs bok från Surat al-Hujurat: "Om två troende parter bråkar, gör då förlikning mellan de två. Om en överskrider gränsen mot den andre kämpa då emot den part som överskrider gränsen tills denne kommer tillbaka till Allahs ord. Och om de kommer tillbaka till Allahs ord så få fram försoning mellan em med rättvisa och sanning. Verkligen, Allah älskar dem som är rättvisa." 49:9
"De troende är bara bröder så få fram försoning mellan de två bröderna och frukta Allah så att Han kan förbarma sig över er." 49:10


Allah (swt) ger oss vägledning i dessa ayah som vi måste börja praktisera i våra liv. Även några ayahat från Surat al-Saff.


"Ni troende varför säger ni det som ni inte gör. Avskyvärt i Allahs ögon är att ni säger det som ni inte gör." 61:2-3


Du säger att du är muslim, du säger att du tror på Islam. Du säger att du älskar Allah och Profeten Muhammad (SAS). Du säger att ditt liv och levnadssätt är Quran och Sunnah från Muhammad (SAS). Om detta är hur du lever ditt liv - varför säger du bara det men lever det inte? Varför lever du inte al-Quran som Áishah (ra) sa att Allahs sändebud (SAS) gjorde. 'Hans karaktär var al-Quran' 
Hur rasolullah (SAS) levde sitt liv var det vi ser i Quran. Vad Allah (swt) beordrade honom att göra gjorde han. Vad Allah (swt) förbjöd, avstod han ifrån. Vad Allah berättade om tidigare nationer tog Profeten (SAS) som råd, vägledning och en läxa; att det som människor före honom föll in i skulle han inte falla in i. Och detta är det meningen, ska vara våra liv. Eftersom vi säger att vi följer Muhammad (SAS) ska vi göra detta till en levnadsstil och inte bara ett påstående från vår tunga.
Som Allah (swt) säger om de troende parter strider försona dem båda. Ursprungligen uppenbarandes denna ayah då det var två från al-Ansar som bråkade och de slogs med sina skor. De slog varandra med sina skor och Allah (swt) skickade dessa ayah för att tillrättavisa den muslimska församlingen. 


Abu Ameenah Bilal Philips har skrivit en tafseer bok om al-Hujurat. Hela Suran handlar om relationerna i ummat. Vi säger att vi vill bygga ett samhälle och leva i ett samhälle byggt på Islam och Allah (swt) skickade ner denna Surah med utlåtande om livet i samfundet och Abu Ameenah har skrivit en utmärkt bok om förklaringen till denna Surah. Vi rekommenderar att ni inte bara läser denna bok utan även att vi praktiserar det vi läser.


Nu är det en annan tid och kanske ingen slåss med skorna men det stannar inte ens med knytnävsslagsmål. Utan nu kan det gå så långt som till skjutande, (Abu Muslimah nämner om skjutande i Brooklyn och muslimer som drar pistoler mot varandra i Philadelphia).


Vår eman borde vara över denna nivå att slåss, speciellt när det går så långt som till att döda de troende. Vi måste påminna oss om hadithen där Profeten (SAS) säger: "Att förolämpa en muslim är fisq - eller olydnad mot Allah och sändebudet (SAS) och att strida mot honom är kufr."


Om vi tror på Allah (swt) och vi har eman så skulle vi inte göra denna kufr handling att strida och slåss mot varandra. Detta gäller också något så litet som att slå varandra med sina skor. Eller att kasta skon efter någon bara för att visa sitt missnöje, inte för att man vill skada den andre utan för att visa sitt missnöje över någon angelägenhet i dunya. Inget som har att göra med denna deen. Allah (swt) vill visa att även om det är ett så litet missnöje i dunya så har muslimen ingen rätt att göra så. När de två troende slåss/bråkar/strider så är det en obligatorisk plikt att medla mellan dem så att de försonas och kommer tillbaka till Allahs ord. Allahs sändebud (SAS) har förbjudit oss att lämna en bror i mer än tre dagar. Så det ligger på muslimerna att få de två parterna att komma tillbaka till varandra och Islam. Detta är när meningsskiljaktigheten är liten, inte så långt gånget som hadithen; "…och döda honom är kufr."
I Surat al-Nisa´säger Allah (swt);  


"Och den som dödar en troende med mening, hans straff är Jehennam och förbliva där för evigt, och Allahs vrede är över honom så och även Allahs förbannelse, och ett ordentligt plågsamt straff är berett för honom." 4:93


Här visar Allah (swt) hur allvarligt det är att döda en troende. Om vi låter bråket mellan oss gå så långt så är detta vad vi kommer att få av Allah (swt).


"De troende är bara bröder" som Allah säger och de troende ska inte kämpa emot varandra, om det händer så ligger det på oss att få bröderna att försonas. När bröder bråkar blir de inte kuffar, hadithen som tidigare nämnts berättar allvaret i handlingen, att handlingen är kofr. En muslim blir inte kafir på grund av en synd som han gör. Allah (swt) kallar de två parterna som slåss troende så det menas alltså att man inte blir kafir av att slåss med en muslim.


Det är obligatoriskt för det muslimska ummat att gå in och försona de två. Allah (swt) säger "…och om en går över gränsen mot den andre…" ibland kanske den ena muslimen säger; - Nej, jag accepterar inte hans ursäkt, jag vill inte försonas, jag ska ge tillbaka för det han gjorde mot mig.


Här visar Allah (swt) att om den ena inte vill göra så som Allah och Profeten (SAS) har beordrat;  


"..bekämpa då den som överskrider gränsen tills han kommer tillbaka till Allahs ord…" 


Allah (swt) har beordrat oss att komma överens och försonas och då ska vi det, ingen har ett val; vill/vill inte. Du måste försonas om du tror på Allah och Domedagen. Du säger att detta är din deen. Vi är inte i jahiliyya (ignorans) längre, vi måste förstå detta. Vad vi har i våra hjärtan och vad vi säger med tungan måste samstämma med denna deen. Det får inte vara så att vi gör vår egen grej när det kommer till personliga saker, det finns inte i Islam. Allah säger att vi ska tvinga den som inte vill försonas. Bråkar man om något i dunya (värdsligt) så har man 3 dagar att vara tyst på efter det måste man säga salaam. 
Allting i denna deen är inte nödvändigtvis svart eller vitt. Efter 3 dagars bojkott som Profeten (SAS) har sagt måste man försonas. Här ger Profeten (SAS) en uppmuntran när han säger att den som ger salaam först är den bäste. Det visar att vi ska vara i en tävling att göra goda gärningar. Försöka nå Jennah som Allah (swt) har förberett för de troende. Det är inte att hela tiden säga:  han har fel- jag har rätt, utan att försöka behaga Allah (swt) och längta efter belöningen som Han har för de troende.


Antog vi inte Islam för att få Islam. Därför måste vi kontrollera vårt personliga agg gentemot någon och inte låta det leda oss mot synd och till Helveteselden. De som bråkar MÅSTE försonas. Om inte den ena vill måste resten av ummat tvinga honom att försonas. Pressa honom att komma tillbak till Allah (swt). Försoningen ska ske i rättvisa och sanning. Skiljedomen mellan de två ska vara rättvis och sann. Allah (swt) avslutar med att säga;  


"Verkligen, Allah älskar de som dömer med sanning…" och "De troende är inget annat (eller bara) bröder."  


Allah vill ge oss medkänsla i våra hjärtan; Vi är bröder och systrar!!! Vi ska vara nära varandra!!
Ayahn slutar med;  


"Frukta Allah så att han kan visa barmhärtighet"  


Vi måste följa det som Allah har beordrat oss att göra så att Allah kan ha förbarmande över oss. Om vi vill göra som vi vill, fortsätta sura mot vår bror eller syster, inte visa barmhärtighet , då behöver inte Allah vara barmhärtig mot dig heller, eftersom du gör som du vill. Vi kan följa våra egna lustar och idéer nu men en dag måste vi stå framför Allah (swt) och Han kommer att hålla oss ansvariga. Om vi vill ha Hans barmhärtighet måste vi följa Hans order även i dessa sammanhang.


Naturligtvis vill Allah (swt) att vi ska komma överens om skiljaktigheter i dunya. Vad gäller bråk om deen, då är det en annan sak. Detta måste vara klart och här följer några exempel som ska göra det klart, inshAllah. Hur kan muslimerna försonas med den icke troende gruppen? Med de som lämnat Islam, som muslimerna hatar och kämpar emot dem fisabilillah. Då finns det inget som heter 'försonas' dvs när det handlar om människor som inte vill praktisera deen. Detta är INTE vad Allah (swt) menar i dessa ayah.


Vi får inte använda detta för att bråka med varandra. Det kan vara ett missförstånd om en ayah, kanske någon inte förstår. Kanske någon tror att en hadith är sahih fast än den inte är det. Kanske har han fått fel förklaring till en sak. Det kan finnas förklaring till varför personer inte är på den rätta vägen i 1, 2 eller 3 frågor.


Vi ber Allah (swt) att leda oss till sanningen. Ameen


Alla gör misstag och detta är inte en anledning att bråka och strida, personen är inte värd att hata och kämpa emot, personer som gör misstag är inte ute ur islam.


Vi måste lära oss älska varandra och bry oss om varandra, samt att reda ut våra dunya problem sinsemellan, istället för att tänka att vi ska förbli arga på varandra och skiljas åt för evigt. Allah (swt) visar oss att vi måste reda ut våra problem om det så tar fem timmar, fem dagar, fem månader… Vi ska ha tålamod med våra bröder och systrar. Detta är såväl på samhällsnivå som i äktenskapet , det finns inga andra vägar än försoning mellan bror och syster i Islam.


Vi ber Allah (swt) om Hans vägledning. Ameen.

Inga kommentarer: