bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

fredag 4 maj 2018

Klara mål inför Ramadan...


 Skrev det här förra året men osäker på om jag la upp den eller inte. 

Alhamdolillah för Ramadan. Det är en gåva så stor som Allah gett oss och som återkommer varje år som en påminnelse om Allahs Barmhärtighet och välvilja gentemot sina tjänare.

Min pappa ringde mig häromdagen, så som varje år den senaste tiden när dagarna är långa och frågar hur jag ska klara det…och det slår mig varje gång att det är något han aldrig kan förstå för det är bara sådant som den som upplever ramadan som tjänare till Allah kan förstå – all den barakah denna månad för med sig. En välsignad månad med så många möjligheter att närma sig Allah, att börja om, att börja på nytt. Helt plötsligt är shayteen fastlåsta och vi har bara oss själva att kämpa emot. Sånt som annars är svårt bli lätt.

Genom att avhålla sig från det som är halal blir det lättare att avhålla sig från synder. Hungern efter mat tar över de andra sinnenas hunger men när magen är mätt blir tungan, händerna, ögonen och könsorganet hunger påtaglig.
Huvudsyftet med fastan är just att vi ska utveckla gudsfruktan.

TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er – kanske skall ni frukta Allah." (Al-Baqarah 
Trots det finns det de muslimer vars fasta är utan belöning och de enda de vinner är hunger och törst. Att avhålla sig från mat och dryck är inte det enda vi måste göra…Profeten sa;

”Den som inte avstår från lögner i ord och handling och onda gärningar- Allah har inte något behov av dennes fasta!”
Så fastan ska vara ett medel att korrigera sig själv, en tid att börja om, göra nytt och göra rätt. En tid av ånger och förlåtelse. Det är även en tid då vi kan omvärdera våra liv och se över åt vilket håll vi är på väg och vad som är viktigt i våra liv.


Det är en tid att återkoppla med sitt hjärta och fråga sig själv vart det står…är det med Allah, är det med nafs, med luster, passioner, hämnd, pengar….
Det är en tid att se över våra liv och ställ sig frågan vad det är som vi som vi prioriterar?
Ramadan är en tid som Allah, den högsta, välsignat och fyllt med godhet och välsignelser – en tid då goda gärningar multipliceras, människors nivå i jannah höjs, dua accepteras, och vid varje fastebrytande finns det människor som Allah befriar från Elden, synder blir förlåtna – därför måste vi ta till vara på den tid på bästa sätt.

-      ”Den som fastar utav tro och hopp om belöning kommer få sina tidigare synder förlåtna.”
-      ”Den som stannar uppe och ber under laylatul Qadr utav tro och hopp om belöning kommer få sina tidigare synder förlåtna.”
-      ”Den som ber under natten i ramadan utav tro och hopp om belöning kommer få sina tidigare synder förlåtna.”
Allah har gett oss ett begränsat antal dagar; ”ayaman m3dodat 2:184 som passerar snabbt. Det känns som ramadan varit i några dagar men en hel vecka har hunnit gå förbi och snart är vi framme i slutet av denna välsignade månad. Låt oss inte missa detta tillfälle att förändra oss och komma tillbaka till Allah.

Jag har snöat in lite på vikten av att ha tydliga mål i livet. Vi muslimer har ett klart mål – vi vill alla till jannah och vinna Allahs välbehag men ibland glömmer vi bort och då kan små mål som blir en del av livet hjälpa till att hålla oss i rätt riktning.

Många går in med stora planer och mycket energi i början av ramadan för att någonstans i mitten förlora energin sedan när månaden är på väg att ta slut lägger man på det där extra krutet igen. Man gör mycket gärningar i ramadan för att sedan när månaden är slut återgå till gamla mönster och beteende utan att man närmat sig Allah med nya goda gärningar som man ska fortsätta med.

Må Allah acceptera allt det goda vi gör under denna ramadan men det finns en hadith jag tänker på som jag vill dela med er som inspiration när energin är låg och som kan fungera som rättesnöre i vår nya person!  

Profeten sa; ”Å människor, ni borde göra vilken god gärning ni kan för Allah tröttnar inte på att ge er belöning om inte ni tröttnar. Den bästa goda gärningen hos Allah är den som personen håller fast vid, även om det är något litet…”
Under ramadan kommer vi närmare Allah på ett naturligt sätt, genom mer koran, nattbön, fasta, sadaqa osv men om du ser över ditt liv och ger dig själv löftet att sträva mot tre mål som ska förändra dig även på lång sikt.

Skriv ner dessa konkreta, realistiska mål som du kan jobba mot denna Ramadan men även efter. Med allt för höga mål riskerar man att falla redan efter några dagar men med realistiska mål kan de ge dig den där förändringen som du behöver för att komma närmare Allah och bli en bättre människa. Vilka mål man lägger är individuellt. Vi vet alla våra svagheter men ett tips är att man sätter mål utifrån 3 olika områden;

Spirituellt
Fysiskt
Socialt

Spirituellt

”…den Dag då varken rikedom eller söners [mångfald] skall vara till gagn och då bara den [kan känna sig trygg] som stiger fram inför Gud med rent hjärta." 26:88-89
Målet är Paradiset och det är bara de med rent hjärta (qalbon salim) som ska känna sig trygga. Låt då ditt spirituella mål vara något som renar ditt hjärta. Det kan vara quran, dhikr, salaat,
Jag lyssnar på en serie som heter purifcation of the heart som handlar om hjärtats sjukdomar så som avundsjuka, stolthet, högmod, snålhet osv. och botemedlen till dessa handlar ofta om att inse att Allah är din Herre och acceptera den väg Han valt för dig i detta liv.
Så något kopplat till din relation till Allah – en regelbunden kontakt med din Skapare.

Fysiskt – 

Vi har fått våra kroppar som gåva från Allah att värna om. En dag kommer vi stå tillsvars för vad vi gjort med den – varje kroppsdel kommer tala för eller emot oss. Ställ dig själv till svars innan den Dagen och lyssna på dessa förslag:

1.   Se över vad du äter – kom ihåg halal!
2.   Rena din kropp genom att engagera den i tillåtna gärningar!
3.   Om din tunga är van att skvallra sluta med det och gör dhikr istället
4.   Om dina öron har vant sig vid att lyssna på musik byt kanal och lyssna på koran eller annat som ger dig nytta.
5.   Kanske behöver du en technologisk diet där något du gör på mobilen inte tar dig i rätt riktning, kanske är det dina ögon som ser för mycket eller dina öron som hör för mycket eller dina fingrar som skriver sådant du aldrig skulle säga till någon live..
Ni förstår säkert vad jag menar med fysiskt mål…något med dina lemmar som du vet kan vittna mot dig på Domedagen.

Socialt

Att känna den bitande hungern när man fastar är även ett effektivt sätt att känna mer sympati för de fattiga – för våra bröder och systrar som inte har den lyx vi lever i. Under denna månad är det lättare att motiveras till att dela med sig men kanske finns det något projekt du kan fortsätta sponsra även efter ramadan.  

Fastan bidrar till muslimers enande. Det är en tid då hela ummah (samhället) fastar tillsammans och bryter fastan tillsammans. Det är en utmärkt tid att gräva ner stridsyxan och förlåta de som sårat dig i det förflutna. Igår var igår och idag är idag.. Vi söker Allahs förlåtelse för alla de synder vi dragit på oss är det inte tid att vi även förlåter varandra?

Ett råd jag gillade var att bestraffa sig själv när man inte beter sig bra…inför en speciell låda i hemmet dit man måste stoppa pengar om man går över gränsen vad gäller språkbruk/skvaller sen är det bara att ge bort i sadaqa – kanske i form av en present till personen som du pratat illa om!
Allah säger till oss i Koranen;
”Gud förändrar inte folkets situation förrän de förändrar deras sinneslag (eller deras insida)”
Vi kan inte klaga på ummaht tillstånd om vi inte börjar med oss själva. Förändringen ligger hos var och en av oss. Låt ett mål sträva i riktningen mot ett enat och starkare ummah – om det sedan är att förlåta, dela med sig av pengar, kunskap eller tid är av mindre vikt. Utgår från dig själv och de gåvor Allah har gett dig.

Jag menar inte att vi endast ska begränsa oss till tre små mål under denna ramadan utan gör all form av godhet du kan och all form av dyrkan du orkar med men ramadan tar slut och då är det lätt att falla tillbaka i gamla mönster då kan dessa tre små mål lysa som små påminnelser på din väg mot ditt nya jag!

Må Allah acceptera från dig och mig våra goda gärningar och må Han förlåta våra fel och misstag. Må Han ena oss i Hans jannah och må vår kärlek för varandra ge oss skugga på Domedagen när ingen skugga finns förutom den från Hans tron. ameen



Inga kommentarer: