KARMIN-CARMIN
Den extremt röda färgen som vi ofta finner på godis och som benämns som E120 utvinns från en väldigt äcklig liten lus. Utöver godis finner vi ämnet i mat, läkemedel, kosmetika och textilfärgning m.m
Så den egentliga frågan här är dessa små löss tillåtna att äta?
På http://www.islam-qa.com finns ett utförligt svar i ämnet, därefter är det upp till varje person att själva avgöra hur de vill göra. För att läsa fatwan på svenska tryck här.
Lite mer om lusen...Koschenillsköldlusen lever på kaktusar och strax innan den dräktiga honans ägg är mogna borstas den av från kaktusen. Därefter dödas lössen genom värme, kokning eller svavelångor, varefter de torkas till korn.
Kakformen Cochenille ammoniacale görs genom att kornen får dra i ammonaikvatten och ges lite tillsatser.
1) Karmin
Karminframställning var förr ett hantverk med många hemligheter. Lössen kan brännas till mörkare kulör och lösas i olika vätskor. Genom att koka ur dem med och tillsätta syror (ättika och blysocker) kan man fälla ut ett violett pulver; efter en tid kan man tillsätta alun och få en ny utfällning (karminlack). Idag kan karmin också avse helt enkelt röd (eller annan) kulör och då vara syntetiskt framställd och kallas t ex permanent karmin.
2) Karminsyra
Det är i denna form, som glykosid (bundet till socker) som det rena färgämnet förekommer naturligt i lusen. Det löses ur djuren med alkohol eller ur extraherat karmin med ammoniak, aluminium- eller kalkföreningar - många varianter finns.
• När lössen läggs i vatten eller kokas sväller de och återfår sin form så att de tre par benen syns; vattnet färgas mörkrött. Även karmin, inklusive "permanent karmin" (E 120), och karminsyra löses lätt i vatten, . Alla tre löses också i alkalier och alkohol, bättre ju svagare = vattenhaltigare den är.
1 kommentar:
Känns det inte bättre att låta de lyckligt ovetande fortsätta vara ovetande att de äter och använder insekter :) Det är ju inget farligt, men inte så aptitligt eller lockande.
Skicka en kommentar