bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

onsdag 18 maj 2016

Är det obligatoriskt att tvätta sitt hår när man gör ghusl efter samlag?

Fråga nummer 2648


Är det tvunget att du tvättar ditt hår efter samlag för att betraktas som ren?

Prisad vare Allah.

Att tvätta håret när man gör ghusl (full ablution) efter att ha samlag är obligatoriskt. Beviset (daleel) för detta är hadeethen berättad av ‘Aa’ishah som sa: 

“När Allahs sändebud (SAS) gjorde ghusl efter samlag, brukade han börja med att tvätta sina händer, sedan hällde han vatten med sin högra hand till sin vänstra hand och tvättade sina privata delar, sedan gjorde han wudoo’ som för bön, sedan brukade han ta vattnet och sätta sina fingrar i sitt hår tills han nådde rötterna, och när han kände att vattnet hade nått rötterna brukade han hälla vatten över sitt huvud tre gånger. Sedan hällde han vatten över resten av sin kropp, sedan tvättade han sina fötter.” (Rapporterad av Muslim, 474). 


Shaykh Ibn ‘Uthaymeen sa i sin kommentar på Buloogh al-Maraam (p. 399): “Detta indikerar även att det är obligatoriskt att låta vattnet nå hårrötterna när man gör ghusl efter samlag, och om håret är tjockt gör man detta genom att sätta sina fingrar i sitt hår och hälla vatten over sitt huvud tre gånger efter att vattnet har nått hårrötterna.”
Denna regel skiljer sig inte mellan män och kvinnor, men de lärda diskuterade upplösande av håret om det är flätat när det gäller kvinnor som gör ghusl efter samlag och efter att deras mens slutat. Den mest korrekta åsikten är att det inte är obligatoriskt att lösa upp flätat hår. Beviset för detta är hadeethen från Um Salamah, som sa: “Jag sa, ‘Å Allahs sändebud, jag är en kvinna som flätar mitt hår, måste jag släppa ut det för att göra ghusl efter samlag?’ (Enligt en annan rapport sa hon: ‘och efter min mens?’) Han sa, ‘Nej. Det är tillräckligt för dig att hälla vatten över ditt huvud tre gånger.’” (Rapporterad av Muslim). Ytterligare bevis kan ses i hadeethen från ‘Ubayd ibn ‘Umayr, som sa: “ ‘Aa’ishah hörde att ‘Abd-Allaah ibn ‘Umar befallde kvinnor att lösa upp sina flätor när de gjorde ghusl. Hon sa, ‘Detta är mycket konstigt  on the part of Ibn ‘Umar! Han säger till kvinnor att lösa upp sina flätor när de gör ghusl – varför säger han inte till dem att raka sina huvuden?! Allahs sändebud (SAS) och jag brukade göra ghusl och använda ett kärl, och jag gjorde aldrig mer än att hälla vatten över mitt huvud tre gånger.’” (Rapporterad av Muslim, 331).
Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen sa i sin kommentar på Buloogh al-Maraam (s. 406): “Denna hadeeth talar om kvinnor som gör ghusl: måste de lösa upp sina flätor och tvätta det som är under dem eller ej? Profeten (SAS) förklarade att det inte är obligatoriskt att lösa upp dem varje gång, eftersom det är för svårt, särskilt vad gäller ghusl efter samlag. Det finns olika åsikter bland lärda i denna sak. Några lärda sa att det är obligatoriskt för kvinnor att lösa upp sina flätor när de gör ghusl efter sin mens, men inte när de gör ghusl efter samlag. Skillnaden mellan de två är uppenbarligen att ghusl efter samlag görs ofta, och det skulle vara för jobbigt för kvinnan att lösa upp sina flätor på morgonen och fläta om dem på kvällen, eller tvärtom, men ghusl efter mens görs vanligen bara en gång i månaden, så det är lätt för en kvinna att lösa upp sina flätor för detta ändamål. Och Allah vet bäst.

Islam Q&A (www.islam-qa.com)

översättning: Umm Ilyas

Inga kommentarer: