bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

fredag 24 september 2010

Råd till varje brud



Följande hadith utspelar sig innan islam trots det tycker jag att råden är underbara och råden är kloka...må Allah ge er lycka och välgång i era äktenskap..ameen

Jamharah Khutah al-'Arab, 1/145

'Abd al-Malik (RA) sade: "När 'Awf ibn Muhallim al-Shaybani, en av de mest högaktade ledarna för den arabiska noblessen under jahiliyyah (före Islam), gifte sin dotter Umm Iyas till al-Harith ibn 'Amr al-Kindi, gjordes hon färdig för att föras till brudgummen, då hennes mor, Umamah, kom till henne, för att rådge henne och sade:

'O min dotter, om det skulle tyckas onödigt att ge någon detta råd på grund av gott uppförande och nobel härkomst, då skulle det varit onödigt för dig, eftersom du besitter dessa kvalitéer, men det kommer att tjäna som en påminnelse för de som är glömska, och kommer att hjälpa de som är visa.

'Å min dotter, om en kvinna skulle kunna klara sig utan en man genom sin

faders rikedom och hennes behov av sin fader, så skulle du av alla människor vara den som skulle klara dig bäst utan en make, men kvinnor skapades för män liksom män skapades för dem.

'Å min dotter, du är på väg att lämna det hem I vilket du växte upp, där du först lärde dig att gå, för att gå till ett ställe som är okänt för dig, till en kompanjon som är okänd för dig. Genom att gifta sig med dig, har han blivit en herre över dig, så var som en tjänare mot honom, och han kommer till att bli som en tjänare mot dig.

'Ta tio kvalitéer från mig, som kommer att vara en tillgång och en påminnelse för dig.

'Den första och andra av dem är: var nöjd i hans sällskap, och lyssna till och lyd honom, för belåtenhet bringar frid i sinnet, och att lyssna till och lyda sin man gör Allah nöjd.

'Den tredje och fjärde av dem är: försäkra dig om att lukta gott och se bra ut; han bör inte se någonting fult hos dig, och han bör inte lukta något utom en behaglig doft från dig. Kohl är det bästa man kan hitta för att göra sig vacker, och vatten är bättre än den mest sällsamma parfym.

'Den femte och sjätte av dem är: förbered hans mat i tid, och var tyst när han sover, för våldsam hunger är som en brinnande flamma, och att störa hans sömn kommer att göra honom arg.

'Den sjunde och åttonde av dem är: ta hand om hans tjänare (eller anställda) och barn, och ta hand om hans rikedomar, för när du tar hand om hans rikedomar visar det att du uppskattar honom, och att ta hand om hans barn och tjänare visar på bra ledning/skötsel.

'Den nionde och tionde av dem är: avslöja aldrig någon av hans hemligheter, och var aldrig olydig någon av hans order, för om du avslöjar någon av hans hemligheter kommer du aldrig att känna dig säker från hans möjliga svek, och om du är olydig mot honom, kommer hans hjärta att vara fyllt av hat mot honom.

'Var försiktig, Å min dotter, med att visa lycka framför honom när han är upprörd, och visa inte sorg framför honom när han är glad, för den första visar på dåligt omdöme och den andra gör honom olycklig.

'Visa honom så mycket heder och respekt som du kan, och håll med honom så mycket du kan, så att han kommer tycka om ditt sällskap och konversation.

'Vet, Å min dotter, att du kommer inte uppnå det du vill förrän du sätter hans välbehag före ditt eget, och hans önskningar före dina, i allt du tycker om och inte tycker om. Och må Allah välja det som är bäst för dig och skydda dig."

Inga kommentarer: