bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

onsdag 20 oktober 2010

Allahs namn Allah



Några av de största missuppfattningar som många icke-Muslimer har om Islam, har att göra med ordet ”Allah”.

Av någon anledning har många människor fått för sig att Muslimer dyrkar en helt annan Gud än Kristna och Judar. Detta stämmer dock inte eftersom ordet 'Allah helt enkelt betyder ”Gud” på arabiska, och det finns bara En Gud.

Låt oss röja undan alla tvivel - Muslimer dyrkar samma Gud som dyrkades av Noah, Abraham, Moses, David och Jesus - må Gud välsigna dem alla. Hursomhelst är det självklart att Judar, Kristna och Muslimer har helt olika Gudsuppfattning. Tex. Muslimer - liksom Judar - avvisar de Kristnas tro på treenigheten och den Gudomliga återfödelsen. Detta betyder dock inte att var och en av dessa tre religioner dyrkar helt olika gudar - därför att, som redan nämnts, det finns bara En Sann Gud. Islam lär oss däremot att andra religioner, på ett eller annat sätt, förvrängt och därmed ogiltigförklarat en ren och riktig tro på Den Allsmäktige Gud genom att försumma Hans sanna lära och blanda den med människans egna idéer.

Det är viktigt att notera att ”Allah” är samma ord som arabisktalande Kristna och Judar använder som Gud. Om du slår upp en arabisk Bibel, så ser du att ordet ”Allah” används där ”Gud” är använt i en svensk. ”Allah” är det enda ordet i det arabiska vokabuläret som är likvärdigt med det Svenska ordet ”Gud” med stort ”G”. Man skall vara medveten om dock, att på Arabiska så är ordet ”Allah” ett rätt unikt ord grammatiskt sett då det inte kan göras om till plural eller räknas till ett speciellt genus (maskulint eller feminint), vilket går hand i hand med det Islamiska synsättet på Gud. Grundordet ”gud” på svenska tex. kan användas I liknande former så som ”gudar”, ”Gud” eller ”gudinna” alla med olika bibetydelse och mening. På grund av detta, och också därför att Koranen, vilken är den Heliga Skriften för Muslimer, uppenbarades på arabiska, använder sig många Muslimer av ordet ”Allah” som beteckning på ”Gud”, även när de talar andra språk. På svenska så är den enda skillnaden mellan ”gud” som betyder falsk gud, och Gud som syftar på den Enda Sanna Guden det stora ”G:et”. I det arabiska alfabetet, eftersom det inte har några stora bokstäver är ordet för Gud (dvs. Allah) format genom att man lagt till synonymen till det engelska språkets ”the” (al-) till det arabiska ordet för ”gud/Gud” (ilah). Så det arabiska ordet ”Allah” på engelska betyder bokstavligen ”The God” där - the- ”Al-” på Arabiska har samma funktion som det stora ”G:et” I ordet Gud. Med hänsyn till ovanstående fakta så skulle en mer precis översättning av ordet ”Allah” till Svenska vara ”Den Enda Sanna Guden”.

Detta för oss till en viktigare punkt: Det borde stå klart att det som Islam först och främst är angeläget om, är att rätta till människans Gudsuppfattning. Det som vi tillslut kommer att få stå till svars för vid slutet av våra liv är inte huruvida vi föredrar ordet ”Allah” framför ordet ”Gud”, men för hurdan vår Gudsuppfattning är, språk är bara ett sidoämne. En person kan ha en inkorrekt Gudsuppfattning trots att han använder ordet ”Allah”, samtidigt som en som använder ordet ”Gud” kan ha rätt uppfattning om Gud. Detta därför att båda dessa ord kan användas på fel sätt och definieras felaktigt....

Som det redan nämnts antyder användandet av ordet ”Allah” inte en tro på en Enhetlig Gud mer än att ordet ”Gud” skulle antyda en tro på Treenigheten - eller någon annan teologisk uppfattning. Självklart att när Gud sänder ned en uppenbarelse till människan genom en profet, så gör Han det på ett språk som folket som tar emot den kan förstå och relatera till.

Gud Den Allsmäktige gör detta tydligt i Qur'anen:

”Aldrig har vi sänt ett sändebud förutom för att på hans eget folks språk göra saker och ting klara för dem.” [Ibrahim 14:4]

Som Muslimer, tycker vi att det är synd att vi måste gå in i detalj på sådana till synes obetydliga ämnen, men så många lögner har östs över vår religion, att vi känner att det är vår skyldighet att försöka bryta ner dessa barriärer av osanningar. Det är dock inte alltid så lätt , eftersom det finns en mängd anti-Islamisk litteratur som försöker få Islam att se ut som någonting märkligt och främmande för Västerlänningar. Det finns några som uppenbarligen inte är på rätt sida om sanningen, som vill få folk att tro att ”Allah” bara är någon slags arabisk ”gud”, och att Islam är någonting helt främmande - syftat på att det inte skulle ha några gemensamma rötter med de andra Abrahamiska religionerna dvs, Kristendomen och Judendomen. Att säga att Muslimer dyrkar en annan ”Gud” därför att de säger ”Allah” är lika ologiskt som att säga att fransmän dyrkar en annan gud för att de använder ordet ”Dieu”, att spansktalande folkslag dyrkar en annan Gud därför att de säger ”Dios” eller att hebréer dyrkade en annan Gud därför att de ibland kallar honom ”Yahweh”. Det är utan tvekan riktigt löjligt att resonera på detta vis! Det bör också påpekas, att påståendet att ett enda specifikt språk använder det enda korrekta ordet för Gud, är likvärdigt med att förneka det universella i Guds budskap till människan, vilket var till alla nationer, stammar och folkslag genom olika Profeter som talade olika språk.

Det är intressant att lägga märke till att det arameiska ordet ”El”, vilket är ordet för Gud i det språk som Jesus talade, mycket mer liknar ordet ”Allah” än det svenska ordet ”Gud”! Det gör även de olika variationerna för Gud på hebreiska som är ”El” och ”Elah”, och i dess pluralform - ”Elohim”. Det bör också nämnas att i den svenska översättningen av Bibeln, är det hebreiska ordet ”El” översatt omväxlande med ”Gud”, ”gud”, och ”ängel”! Detta inexakta språk tillåter olika översättare att, baserat på deras egna förutfattade meningar och föreställningar, översätta ordet så att det passar in i deras egna uppfattningar.

Ännu intressantare är det faktum att några av de Kristna missionärsorganisationerna trycker engelsk litteratur, avsedd att lära de Kristna om Islam, där de säger att ”Allah är Muslimernas gud”, och att ”Muhammad kom för att få folk att tro på guden Allah” - med antydningen att ”Allah” är någon slags falsk ”gud”. Likväl använder de sig av ordet ”Allah” för Gud, i de Arabiska böcker där de hoppas kunna leda folk till ”Kristus”. Det förefaller som, om de var på rätt sida om sanningen, skulle de inte behöva tillgripa sådana inkonsekvenser.

Det finns t o m missionärsorganisationer som är ännu mer ignoranta genom att trycka skrifter som försöker få Muslimer att ge upp sin tro på "Allah", och istället dyrka ”Herren Jesus Kristus”, ”Guds Son”. Förutom att de väldigt tydligt visar att de är utanför det rena monoteistiska samfundet, inser de inte, som skriver sådant material, att om de skev en sådan broschyr på arabiska så skulle den vara en motsägelse. Detta därför att i en arabisk bibel så är Jesus Allahs son! Om en arabisktalande person gav upp sin dyrkan av ”Allah” så skulle han inte ha någon gud att dyrka, eftersom ”Allah” helt enkelt är det arabiska ordet för Gud!

Innan vi avslutar vill vi be våra läsare att fråga sig själva vad de tror ligger bakom dessa lögner?

Om Islam bara var en falsk religion som var totalt obegriplig, skulle då så många människor, alltifrån lärda västerlänningar till Kristna missionärer, behöva ta till alla dessa osanningar?

Orsaken är att den ursprungliga sanningen om Islam står på en fast grund och dess bergfasta tro på Guds Enhet står över alla förebråelser. I och med detta så kan Kristna och andra icke-troende inte kritisera dess doktriner direkt, utan hittar istället på lögner om Islam så att folk tappar lusten att lära sig mer. Om Muslimer fick chansen att presentera Islam på rätt sätt för människor i Väst, så skulle det helt säkert få folk att överväga och bedöma sina egna trosuppfattningar.

Det är ganska troligt att Kristna, när de förstår att det finns en universell religion i Världen som lär människor att dyrka och älska Gud, samtidigt som de praktiserar ren monoteism, åtminstone skulle känna att de borde undersöka grunden till sina egna trosuppfattningar och doktriner.

Källa: okänd

Inga kommentarer: