bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

lördag 23 oktober 2010

Kommer Qur’aan att försvinna i slutet av tiden?


3096

The Islamic Future Magazine från Saudia Arabia sa i en uppsats att ett av tecken på Den Sista Dagen; att Qur'aan kommer att försvinna. Jag har inte hört detta tidigare. Hur kan det vara möjligt när det finns så många hafith (som kan Qur'aan utantill) i Qur'aan?

All Ära hör Allah till.

Det finns flera hadither som visar på att Qur’aan kommer tas bort i slutet av tiden. Bland dessa hadither finns följande:

Från ’Abd-Allah ibn Mas’ood, som sa: ”Någonting kommer att komma för att ta bort Qur’aan en natt och inte en enda aayah kommer vara kvar, varken i Mus-haf eller i hjärtat hos människor, utan att det tas bort.” (Källa: al-Daarimi med saheeh isnaad, nr. 3209)

Al-Daarimi rapporterar med annan saheeh isnaad (no. 3207) att Ábd-Allah ibn Mas’ood sa: ”Recitera Qur’aan mycket innan den tas bort.” De sa, ”Dessa Mus-hafs kommer att tas bort! Vad händer med det som finns memorerat i människornas hjärtan?” Han sa: ”Någonting kommer att komma en natt, och på morgonen vaknar de utan den. De kommer att glömma bort frasen ’laa ilaaha ill-Allaah’ och istället läsa poesi och verser från Jaahiliyyah. Det är då Ordet kommer att bli utfört mot dem.”

Frasen ’Det är då Ordet kommer att bli utfört mot dem’ hänvisar till aayah; ”And when the Word (of torment) is fulfilled against them, We shall bring out from the earth a beast for them, to speak to them because mankind believed not with certainty in Our Ayaat (Verses of the Quráan and Prophet Muhammad)” al-Naml 27:82

Ibn Kathirs tafsir på denna aayah:

Detta odjur kommer att komma fram i slutet av tiden då människorna är så korrupta att de struntar i Allahs order, och ändrar den sanna religionen. Allah tar då fram ett odjur från jorden - från Makkah sas det, eller någon annanstans - och den kommer att tala till folket om det. Ibn ’Abbaas, al-Hasan och al-Qutaadah sa – ’Ali ibn Abi Taalib rapporterar detsamma (raa); den kommer att tala till dem. Átaa' al-Khurasaani, ’Ali rapporterade det och Ibn Jareer hade också den åsikten; den kommer att tala till dem och säga, 'mankind believed not with certainty in Our Ayaat.' Det finns en del reservationer om denna tolkning, och Allah vet bäst.

Enligt en annan källa, Ibn Abbas sa: ordet tukallimuhum (att tala till dem) betyder, det (odjuret) kommer att skada dem. Enligt en annan källa sa han; det kommer både att tala till dem och skada dem. (Ordet Tukallim kan betyda både tala eller skada - översättaren) Detta är en bra åsikt utan motsägelser, och Allah vet bäst. (Tafseer al-Quráan al-Ázeem, 3/375 -378)

Många hadither och rapporter har blivit berättade om besten, så som följer:

Hudhayfah ibn Usayd al-Ghiffaari sa: Profeten (SAS) såg oss från ett rum när vi talade om Timmen. Han sa: "Timmen kommer inte förrän ni ser tio saker: solen stiger upp från väst; röken; besten; Ya´jooj och Ma´jooj kommer; ’Eesaa ibn Maryam (as) kommer; Dajjal ('antikrist'); tre jordskrev - en i väst, en i öst och en på Arabiska halvön; och elden som kommer från ’Aden som kommer att driva - eller samla - folket, stannar när de vilar på natten och under siestatiden." (Källa Imaam Ahmed, no. 46, även Muslim, no. 2901; Abu Dawood, no. 4311; al-Tirmidhi, no. 2183 - han sa att det var hasan saheeh; al-Nasaaí, no. 1138; Ibn Maajah, no. 4055)

Abu Hurayrah sa att Profeten (SAS) sa: "Det finns tre saker, och när de kommer, kommer det inte göra någon nytta att tro om han inte gjort det innan; Dajjal, besten och solen som stiger från väst - eller från det håll som den går ned." (Källa al-Tirmidhi, no. 3072; han sa i en saheeh hasan hadeeth)

Abu Hurayrah sa att Profeten (SAS) sa: "Skynda dig att göra goda gärningar före sex saker händer; solen stiger från det håll den går ned, röken, Dajjal, besten, eller personliga svårigheter eller vanliga prövningar." (Källa; Muslim, no. 2947; Ibn Maajah, no. 4056, och andra). Det finns många ahadeeth som talar om besten som kommer vid slutet av tiden, men det skulle ta för lång tid att skriva dem alla här. Och Allah är Källan till styrka.

Vidare bevis att Qur’aan kommer tas bort i slutet av tiden finns i al-Tabaraani i al-Mu´jam al-Kabeer, no. 8698, då Ibn Mas’ood (raa) sa: "Denna Qur’aan kommer med säkerhet tas bort från er." Han blev frågad: "O Abu ’Abd al-Rahmaan, hur kan den tas bort när den är så djupt rotad i våra hjärtan och skriven i vår mus-haf.?" Han svarade: "Någonting kommer till den på natten, varefter det inte kommer finnas någonting kvar i människors hjärtan eller i mus-haf, följande morgon kommer de att vakna upp och vara som djur." Sedan reciterade han följande ayaah: "And if We willed, We would surely, take away that which We have revealed to you (this Quráan). Then you would find no protector for you against Us in that respect." (al-Israa´17:86)

Ibn Hajar sa i Fath al-Baari (13/16); dess isnaad är saheeh men den är mawqoof. Al-Haythami sa i Majma´al-Zawaaíd 7/329: dess män är saheeh män, utom Shaddaad ibn Ma´qil, som är thiqah. Den klassades saheeh av al-Albaani.

Denna hadith är marfoo', för den talar inte om något som är en åsikt eller itjihaad.

Imaam Ibn Taymiyah (rh) sa i Majmoo´al-Fataawaa (3/198): "I slutet av tiden, på natten kommer någonting att komma till människors hjärtan och till mus-haf, varefter det inte kommer att finnas kvar ett ord från den i människors hjärtan eller en bokstav från den i Mus-haf."

Allah uppenbarade Qur’aan som vägledning till människorna och Han garanterade att Han skulle skydda den, vilket är det eviga miraklet från Profeten (SAS) och det kommer att kvarstå. Människor från tidiga och senare generationer kommer att lära från den och vägledas av den. Men i slutet av tiden, strax före Timmen kommer, tar Allah de troendes själar, och det kommer endast att finnas de elakaste människorna kvar. Det kommer inte längre att finnas någon bön, fasta, Hajj och ingen välgörenhet (zakaah). Det finns ingen anledning till att Ka´bah eller Qur’aan finns kvar bland människorna, så Allah har bestämt att Ka´bah kommer att bli förstörd av en kaafir från Etiopien. Al-Bukhaari berättar i Saheeh no, 1519 att Abu Hurayrah (ra) sa: Profeten (sas) sa: "Ka´bah kommer att förstöras av Dhu´l-Suwayqatayn från Etiopien." Och Allah kommer att ta bort Qur’aan från jorden, inte en enda aayah kommer att finnas kvar i mus-haf eller i människors hjärtan. Allah tillåter inte att Hans Bok finns kvar när ingen tar nytta från den eller agerar efter den. Så detta kommer att ske.

Denna skrämmande händelse får den uppriktiga muslimen att skynda sig till Allahs Bok, att lära sig den, komma ihåg den, recitera den och tänka på dess betydelse, innan Boken tas bort. Detta är en av prövningarna vid den sista tiden, som Profeten (SAS) sagt: "Skynda er att göra goda gärningar innan prövningar kommer till er som stycken av mörk natt, då en man vaknar upp som en troende men på kvällen är han en kaafir, eller på kvällen är han en troende men på morgonen är han en kaafir, han säljer sin religion för världslig vinning." (Källa: Muslim, no. 169)

Vi ber Allah att Han ska göra oss till trogna anhängare till Hans religion och skydda oss från prövningar, både sedda och osedda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer: