bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

måndag 18 oktober 2010

Varför besvarar inte Allah våra duáa´?


Prisad vare Allah.

Imaam Ibn al-Qayyim (rh) sa: "Du'aa´ och taáwwudhaat (åkallan vad gäller att söka skydd hos Allah) är som vapen, och ett vapen är så bra som den som använder det; det handlar inte bara om hur vasst det är. Om vapnet är perfekt och fritt från fel och användarens arm är stark och inget stoppar honom, då kan han slänga undan fienden. Men om någon av dessa tre egenskaper saknas, då kommer effekten vara bristfällig." (al-Daa´wa wa´l-Dawaa´ s. 35)



Från detta kan vi se att det finns etikett och regler som måste uppfyllas, i du'aa´ och hos den som gör du'aa´. Det finns även saker som hindrar du'aa´ att komma till Allah eller besvaras - dessa saker måste tas bort från den som gör du'aa´ och från du'aa´n. När alla dessa krav uppfylls, då kan du'aa´n uppfyllas.

1. Uppriktighet när man gör du'aa´. Detta är det viktigaste villkoret. Allah har beordrat oss att vara uppriktiga när vi gör du'aa´, Han säger:

"Åkalla därför Gud med ren och uppriktig tro, även om det ses med ovilja av dem som förnekar sanningen!" [Ghaafir 40:14].

 Uppriktighet i du'aa´ betyder att man har sann tro på att Den som man kallar på - Allah, må Han vara glorifierad och exalterad - utan medhjälpare kan uppfylla ens behov, det betyder även att man ska undvika att skryta när man gör du'aa´.

2. Ånger och att man vänder sig tillbaka till Allah. Synder är en av huvudanledningarna till varför du'aa´n inte besvaras. Personen som gör du'aa´ska skynda sig att ångra sig och söka förlåtelse innan han gör duáa´. Allah säger att Nooh (as) sa: och sagt dem: "'Be er Herre om förlåtelse för era synder! Han förlåter och förlåter på nytt; Han skall låta himlen sända er rikligt regn och föröka er rikedom och era söners [antal] och skänka er trädgårdar, vattnade av bäckar."  [Nooh 71:10-12]

3. Bönfalla, göra sig ödmjuk, hoppas på Allahs belöning och frukta Hans straff. Detta är själen, huvudinnehållet och anledning till duáa´. Allah säger: "Åkalla er Herre i det tysta med ödmjukt sinne; Han älskar inte dem som går till överdrift."  [al-A'raaf 7:55].

4. Angeläget bönfalla och upprepa du'aa´, utan att bli förbittrad eller uttråkad; detta uppnås av att man upprepar duáa´n två eller tre gånger. Recitera den tre gånger är uppmuntrat, enligt sunnah från Profeten (sas). Ibn Masóod (raa) berättade att Profeten (sas) brukade säga en duáa´tre gånger och söka förlåtelse tre gånger. Det berättades av Abu Dawood och al-Nasaaí.

5. Att göra du'aa´ i lättnad, och göra mer du'aa´i tider av lättnad. Profeten (sas) sa: "Kom ihåg Allah under tider av lättnad och Han kommer att komma ihåg dig under svårigheter." (Ahmad)

6. Försöka att komma närmare Allah genom att kalla på Honom med Hans Vackraste Namn och Enastående Attribut i början av du'aa´n eller vid slutet. Allah säger: "GUDS är fullkomlighetens sköna namn; anropa Honom alltså med dessa [namn]..." [al-A'raaf 7:180].

7. Välja de mest uppenbara och kortfattade formuleringar och den bästa av duáa´, De bästa duáa´ är de som Profeten (sas) gjort, men det är tillåtet att säga andra ord för att specificera sina personliga behov.

Andra delar i etiketten att göra duáa´, även om de inte är waajib (obligatoriska), är: att vända sig mot Qiblah; att göra du'aa´ då man är tahir (ren); att börja sin du'aa´ med att prisa Allah och sända välsignelser över Profeten (sas). Det är även föreskrivet att lyfta händerna när man gör du'aa´.

En av de saker som kan hjälpa för att få svar på ens duáa´ är att göra den vid någon av de bästa tiderna och platserna.

Bland de bästa tiderna är tiden strax innan fajr (gryningen), sista tredjedelen av natten, sista timmarna av Jumuáh (fredagen), när det regnar, och mellan adhaan och iqaamah.

Bland de bästa platserna är generellt i alla moskéer, i al-Masjid al-Haraam (i Makkah) speciellt.

Bland de bästa situationerna då du'aa´n är mer trolig att bli accepterad är: när man blir förtryckt eller dåligt behandlad, när man reser, när man fastar, när man är i desperat behov, och när en muslim gör du'aa´ för sin bror i hans frånvaro.

Saker som kan förhindra du'aa´n från att bli besvarad inkluderar:

1. När du'aa´n är svag i sig själv, det inkluderar något olämpligt eller involverar dåligt uppförande mot Allah, må Han vara upphöjd. Något olämpligt betyder att man frågar Allah efter något som inte är tillåtet att fråga, ex. en man som frågar om att få leva för evigt i denna värld, eller han frågar efter något haraam, eller ber att få dö, osv. Abu Hurayrah (raa) sa: Profeten (sas) sa: "En persons duáa´ kommer fortsätta att besvaras så länge han inte ber om något syndigt eller för att bryta familjebanden." Muslim

2. När personen som gör du'aa´ är svag i sig själv, på grund av svag-hjärtad då han vänder sig mot Allah. Detta kan bero på ett dåligt uppförande gentemot Allah, må Han vara upphöjd - han höjer sin röst under duáa´n eller ber på samma sätt som den som tror att han inte behöver Allah; eller för att han lägger för stor vikt vid orden och försöker komma på onödigt utsmyckade fraser, utan att bry sig om betydelsen; eller för att han anstränger sig för mycket för att börja gråta eller skrika utan att egentligen känna något, eller att han bli extrem i det.

3. En anledning till att hans duáa´ inte besvaras kan vara för att han har gjort något som Allah har förbjudit, tex. tjänat haraam rikedomar - vare sig det är genom mat, dryck, förläggning eller transportmedel, eller att han har ett haraam jobb och fläcken från synden finns fortfarande kvar i hans hjärta, eller han följer bidáh i religionen, eller hans hjärta har överrumplats av försummelse.

4. Konsumera haraam rikedomar. Detta är en av de stora anledningarna till att duáa´ inte besvaras. Abu Hurayrah (raa) sa, Profeten (sas) sa: "O människor, Allah är God och accepterar bara det som är gott."

Allah beordrade de rättfärdiga att följa samma order som Han gett till Sändebuden. Han säger: "'NJUT, ni sändebud, av allt [i livet] som är gott och sunt och lev rättskaffens; Jag har full vetskap om vad ni gör." [al-Mu'minoon 23:51] 'O you who believe (in the Oneness of Allah -- Islamic Monotheism)! Eat of the lawful things that We have provided you with' [al-Baqarah 2:172]

Sedan nämnde han en man som rest en lång resa och blivit tilltufsad och täckt av damm; han sträcker sina händer mot himlen och säger, "O Herre, O Herre", men hans mat är haraam, hans dryck är haraam, all föda är haraam, så hur kan hans du'aa´ bli accepterad?" (saheeh Muslim)

Mannen som Profeten (sas) beskriver hade en del av de karaktärsdrag som hjälper för att du'aa´ ska besvaras, han var resande och han behövde Allah, må Han vara upphöjd och ärad, men faktumet att han konsumerade haraam rikedomar hindrade honom från att hans duáa skulle besvaras. Vi ber att Allah ska bevara oss räddade och sunda.

5. Försöka skynda på ett svar. Abu Hurayrah (raa) sa, Profeten (sas) sa: "Duáa´n av någon av er kommer bli besvarad så länge han inte blir otålig och säger, 'Jag gjorde du'aa´ men den blev inte besvarad.'" Al-Bukhaari och Muslim

6. Att göra du'aa´n villkorlig, genom att säga, "O Allah, förlåt mig om Du vill" eller "O Allah, ha barmhärtighet med mig om Du vill." Personen som gör du'aa´ måste vara bestämd i sin åkallan, kämpa hårt och innerligt upprepa sin duáa´. Profeten (sas) sa: "Låt inte någon av er säga, 'O Allah, förlåt mig om Du vill, O Allah, ha barmhärtighet med mig om Du vill.' Låt honom vara bestämd i saken, med vetskapen om att ingen kan tvinga Allah att göra någonting." Al-Bukhaari och Muslim.

För att du'aa´n ska besvaras, är det inte tvunget att göra alla dessa punkter och vara fri från allt som skulle kunna hindra ens du´aa´ från att besvaras. Detta är något som händer väldigt sällan, men man måste försöka hårt och kämpa för att försöka uppnå det.

En annan viktig del är att ha kunskap om på vilka sätt duá kan besvaras;

Allah kan antingen svara och uppfylla begären för den som gjort du'aa´, eller så kan Han ta bort något ont ifrån honom på grund av hans du'aa, eller att Han gör något gott lätt för honom att uppnå, eller Han sparar den hos Honom tills Domedagen då han behöver den som mest. Och Allah vet bäst.

Inga kommentarer: