bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

tisdag 11 januari 2011

Är rökning haraam?


Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid svarar:

All ära hör Allah till och välsignelser på Hans Profet (SAS).

Rökning är en sak som skapat mycket problem och skada idag och den har spridit sig som en löpeld. Innan vi diskuterar rökning i detalj ska vi veta att Allah den Högste har delat in allt i två sorter, det som är gott och tillåtet (al-tayyibaat, al-halaal) och det som är ont och förbjudet (al-khabaaíth, al-haraam), det finns ingen tredje sort. Allah säger: "And He makes good things halaal for them and bad things haraam." al-A´raaf 7:157

Med detta i åtanke kan rökning vara antingen tillåtet och gott eller förbjudet och ont.

Vi ska presentera en del av rökningens effekter och låta personen som ställer frågan själv lista ut var rökning hamnar.

Det finns inga delade meningar bland läkare och kloka människor om att rökningen är skadlig för hälsan. Den är en av de största anledningarna till lungcancer och andra sjukdomar. Det är även en av de största osakerna till död. Den islamiska lagen inte tillåter något som är skadligt för människan eftersom Allah säger: "Do not kill yourself. Allah is Merciful unto you." al-Nisaa´4:29 Profeten (SAS) sa: "Det finns inga skador eller upphov till skador (i Islam)." (Arabic "laa darar wa laa diraar") Han (SAS) sa: "En person kommer inte kunna röra sig på Domedagen tills han blir frågad om...vad han gjorde med sin kropp." Rökning går även mot det Profeten (SAS) sagt: "Din kropp har rättigheter över dig."

Det finns inga delade meningar bland läkare och kloka människor om att rökning är skadligt för de runt omkring som andas in den giftiga röken. Medicinska undersökningar har bevisat skadorna en rökande mor ger sina barn.

Den dåliga lukten från rökning är en källa till ogillande bland de som dyrkar Allah bland människor och änglar. Änglarna blir stötta och skadade av samma saker som människor skadas av. Allah säger: "Those who cause harm to believing men and women without any reason do a great sin." al-Ahzaab 33:58

Pengarna som används för att köpa cigaretter med används för att köpa något skadligt och är därför extravagans. Allah säger: "...and do not be extravagant wasters. Those who are extravagant are kinsmen of Satan." al-Israa´17:26-27 Att vara extravagant i Islam betyder att man spenderar pengar på något haraam. Spendera pengar på cigaretter är dessutom att slösa på resurserna. Profeten (SAS) sa: "En person kommer inte kunna röra sig på Domedagen förrän han blivit frågad om....vad han ägde och hur han spenderade det."

Med tanke på det vi tagit upp, kan vi tydligt se att rökning är något ont som allt annat ont. Det är inte tillåtet att röka, köpa cigaretter och sälja det, eller erbjuda det till andra.Det är ett måste för den som är beroende av rökning att sluta , göra allt för att få hjälp eller dyl. Om de otroende har förstått vilken skada rökning är och gjort lagar angående det, borde vi muslimer vara ivrigare i att stoppa det och behandla de som är beroende.

Vi ber Allah den Högste att Han ska bota de som gör denna onda gärning och hjälpa honom att sluta. Allah är den Bästa Vägledaren till den Rätta Vägen

Vad är den islamiska domen för den som säljer olika sorters tobak? Jag röker, och när jag hör adhaan, går jag till moskén. Måste jag upprepa min wudoo’, eller är det tillräckligt att bara skölja munnen? Jag vet att rökning orsakar olika slags sjukdomar.


Prisad vare Allah.

Det är förbjudet att sälja (tobak) pga av dess onda natur och dess många skadliga effekter. Den som gör det betraktas som en faasiq (missdådare). Du måste inte upprepa din wudoo’ efter rökning, men du bör avlägsna den obehagliga lukten från din mun med någonting som tar bort den. Det är också obligatoriskt att skynda sig att göra tawba (ånger) till Allah från det.

From Fataawaa al-Lajnah al-Daa’imah, 13/57

Översatt av: Umm Ilyas

Inga kommentarer: