Definition
"Med alkoholhaltigt preparat förstås vara som innehåller mer än 1,8 viktprocent etylalkohol och som inte är hänförlig till tulltaxenr 22.03-22.07 eller 22.08 B. 1 eller B. 2 tulltaxelagen och inte heller är sådant läkemedel, som omfattas av läkemedelslagen (1992:859)" (1 § 2 st. lagen (1961:181) om försäljning av teknisk sprit m. m.).
det finns olika alkoholer, den mest kända är etanol som finns i sprit, vin m.m. ULAMA (rättslärda) behandlar alkoholer på olika sätt, därfär gäller det att söka vad ULAMA säger om t.ex etanol, metanol, propanol o.s.v .
Alkoholhaltiga preparat omfattar därmed många kosmetiska produkter, bilvårdsprodukter, rengöringsmedel, aromer, livsmedel (frukt i lag) m. m. Utanför begreppet ligger dock läkemedel och alkoholhaltiga drycker.
Aromämnen
Arom- och smakämnen tillsätts livsmedel för att åstadkomma viss lukt och smak eller för att framhäva produktens egen smak (se under Smakförstärkare). Gränsen mellan de två typerna av ämnen är en aning diffus. Smakämne i strikt bemärkelse är ett ämne som upplevs med tungan som surt, sött, salt eller beskt. Ett aromämne däremot upplevs mest med luktsinnet.
Aromämnen kan delas in i:
naturliga (isoleras från t ex frukter och bär)
naturidentiska (syntetiskt framställda kopior av naturliga ämnen)
konstgjorda (artificiella).
Man känner till flera tusen aromämnen och flertalet av dem förekommer i naturen. Ett naturligt aromrikt livsmedel som kaffe innehåller fler än hundra olika aromämnen.
Användningen av aromämnen är inte reglerad i föreskrifterna om livsmedelstillsatser, utan regleras i en särskild föreskrift om aromer. Aromämnena behandlas därför inte vidare i denna text.
här kan man läsa mera om saken
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3738 ,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar