bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

tisdag 11 januari 2011

Från vilken ålder måste vi hindra en baby från att passera framför oss i bön?

Från vilken ålder måste vi hindra en bebis/litet barn från att passera mellan oss och vår sutrah,vidare även om vi försöker hindra barnet och det ändå lyckas passera är vår salah bruten då?

Svar:

All ära till Allah.

Muslimen ska eftersträva att ha en sutrah (skärm) framför sig när han ber, vare sig han leder bönen eller ber ensam. Han skall även försöka hindra att någon eller något passerar framför honom, eftersom Profeten (Må Allahs frid och välsignelse vara över honom) sade:" När en av ber mot ett objekt som han använder för att avskärma honom från människorna, och någon vill passera framför honom, låt honom putta bort honom, och om han insisterar låt honom slåss mot honom för han är inget annat än en djävul." (Rapporterad av al-Bukhaari, al-Salaah, 509; Muslim, al-Salaah, 505).
Beträffande små barn, så ska man även hindra dem från att passera, på grund av den generella meningen av bevisen och för att det var rapporterat av ‘Amr ibn Shu’ayb från hans fader att hans farfar sagt : " vi stannade vid Allahs sändebud (Må Allahs frid och barmhärtighet vara över honom) i Thaniyat Adhaakhir och bönetiden kom, så vi bad mot en vägg. Profeten (Må Allahs frid och välsignelse vara över honom) stod med ansiktet mot väggen och vi stod bakom honom. Då kom ett djur som ville passera framför honom, och han sköt/puttade det bort från sig tills hans mage nuddade väggen, då passerade djuret bakom honom." (Rapporterad av Abu Dawood, 807; klassas som saheeh av al-Albaani). Detta indikerar att stoppa andra från att passera framför en är inte begränsat till att stoppa vuxna eller dem med ett klart sinne.

Men om dyrkaren försöker göra sitt bästa för att stoppa den som vill passera framför honom och inte lyckas, vad är dominerande i detta fallet?

Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen (Må Allah ha barmhärtighet med honom) sade: "Synden är på den som passerar framför honom. Om du gjort vad Profeten (Må Allahs frid och välsignelse vara över honom) befallit men inte kunde stoppa den som ville passera, så blir inte din bön påverkad."

Al-Sharh al-Mumti’, p. 343.

Islam Q&A (http://www.islam-qa.com/) fråga nummer: 20199

Inga kommentarer: