bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

torsdag 6 januari 2011

Gelatin

Räknas som ett livsmedel, inte en tillsats, och har därför inget E-nummer. I egenskap av råvara ska gelatin dock alltid deklareras i mat. Mycket vanligt i puddingpulver, glass och godis.

Hårvård I "proteinschampo" - som andra geléämnen ger det volym

tillverkning

Slakteriavfall rensas från hår, ben och fett, varefter massan kokas i vatten med hjälp av syror (gelatin typ A) eller alkalier (gelatin typ B), varvid proteinet kollagen övergår till glutin. Massan filtreras, dunstas in under vakuum, bleks och klaras eventuellt. Slutligen torkas den i tumlare (fjäll och pulver) eller uthälld på skivor (blad). 250.000 ton framställs i världen varje år, varav 10 % går till kapslar.

Ursprung

90 % av världens gelatin görs av svinsvål och i Europa - världens största tillverkare av svinsvålsgelatin finns i Klippan och heter Gelita. De tillverkar inte kapslar utan säljer gelatinet vidare i pulverform till livsmedels- och läkemedelsindustrin över hela världen. Tyska Capsugel AG är världens största tillverkare av hårda kapslar (som brukar fyllas med pulver), RP Scherer i England störst på mjuka (som brukar ha flytande innehåll).

Vid tillverkning av läkemedel och naturläkemedel finns en noggrann kontroll, innefattande bland annat att tillverkare ska kunna redogöra för varifrån gelatinet kommer. Intyg om att gelatinet uppfyller vissa minimikrav får tillverkaren ansöka om hos European Directorate for the Quality of Medicines (EDQM); i Sverige kan tillverkare av enskilda preparat också göra det hos Läkemedelsverket. För gelatin som används i kosmetika är det svårare att få reda på ursprunget.
Gelatin görs nästan bara av grissvål, men i kapslar tillsätts ibland kollagen, som tas från ben och hudar från nötdjur. Sedan 1999 är det på grund av risk för BSE-smitta (galna kosjukan) förbjudet att tillverka gelatin av djur från Portugal och England. I Sverige används inte heller kadaver (djur som dött eller avlivats på grund av sjukdom) men i andra EU-länder får man använda fett från sådana djur.

Beskrivning Pulver, flagor eller tunna, spröda, böjliga blad med glans, som kan ha märken efter underlaget. Det bästa gelatinet är helt färglöst eller vitt, enklare sorter är gulgrå eller gulaktiga. En del gelatin som används i bagerier färgas. Ska vara luktlöst och smaklöst men vid fuktning med vatten kan det framkomma en svag buljonglik lukt.

Inga kommentarer: