bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

tisdag 11 januari 2011

Varför får inte en kvinna ta hennes mans efternamn?

6241


Jag har läst dina svar till följande frågor 2537 och 4362 angående att frun behåller hennes faders efternamn när hon gifter sig. Ayhan som nämns ifrån Sura Al-Ahzaab säger att adopterade söner (och även döttrar?) ska inte kallas son till styvpappan. Hur som helst, hur exakt förhåller det sig till att en fru ändrar sitt efternamn i samband med giftermål; hon påstår ju inte att hon tillhör sin make, genom att bara ta hans namn. Om det är en fråga om härkomst, skulle jag vara tacksam om jag fick hänvisningar till Koranen och hadeether.

Prisad vare Allah.

Inverkan av att imitera väst med att byta namn är många. En av dem är hur en del människor har blivit vana vid att hoppa över ordet ’ibn´ (son till) eller ’ibnatu´ (dotter till) mellan deras eget namn och namnet på deras fader. Orsaken till det är, för det första, därför att en del familjer som har adopterat barn och givit dem deras efternamn, så att det adopterade barnet kallas så och så och deras riktiga barn kallas så och så son efter den och den. Idag på det fjortonde århundradet AH, har folk tagit bort ordet ’ibn´ eller ’ibnatu´ - vilket är oacceptabelt enligt härkomst, sedvänja och sharee’ah. Må Allah hjälpa oss.

En annan effekt är vanan att kvinnor tar deras makars efternamn.

Från början, är kvinnan Så och så dotter till Så och så, inte Så och så fru till Så och så! Allah säger:

”Kalla dem (adopterade söner) vid (deras namn från) deras fäder, det är mest riktigt med Allah…”[al-Ahzaab 33:5]

Som det är i denna värld, så kommer det även att bli härefter, som Profeten (SAS) sa:

”På den yttersta dagen, kommer varje förrädare att ha en fana rest bredvid honom, och det kommer att stå, detta är förrädaren Så och så son till Så och så.” (Berättad av al-Bukhaari, 5709, och Muslim, 3265)

Shaykh Bakr Abu Zayd (må Allah bevara honom) sa: ”Det här är en av de vackra sakerna i sharee’ah, därför att kalla en person vid sin faders namn är mer lämpligt för att tala om vem som är vem och talar om vilka som inte hör ihop.” Fadern är beskyddaren och upprätthållaren av barnen och deras moder både inne och utanför hemmet. Därför att fadern mixas med folk på marknadsplatser och tar risker genom att resa för att tjäna ett halaal uppehälle och kämpa för deras sak. Så barnet får faderns namn, inte moderns, som är undangömd och som är en av dom som Allah befallde:

”Och stanna i era hem…” [al-Ahzaab 33:33]

(Tasmiyat al-Mawlood, 30, 31)

På grund av det ovan, det finns inga blodsband mellan en man och hustru, så hur kan hon ta hans efternamn som om hon tillhör samma härkomst? Dessutom, om hon skiljer sig, eller hennes man dör, och hon gifter om sig. Ska hon hålla på och ändra sitt efternamn varje gång hon gifter sig med en annan man? Vidare, det finns regler tillhörande att hon bär sin faders namn, vilka har att göra med arv, utgifter och vem som är mahram, etc. Att ta sin mans efternamn ser över allt det där. Maken är döpt efter hans egen far, och vad har hon att göra med härstamningen efter sin makes fader? Det går emot det gemensamma förnuftet och fakta. Maken har ingenting som gör honom bättre än hans fru så att hon ska ta hans efternamn, så länge han bär sin faders namn.

Därför ska alla som har gått emot detta och tagit deras makars namn ställa allt till rätta. Vi ber Allah att ställa alla muslimska angelägenheter till rätta.

Inga kommentarer: