bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

onsdag 9 februari 2011

Är det en plikt att ändra sitt namn när man accepterar Islam?


 Alhamdulillah.

Han eller hon behöver inte ändra sitt namn så länge det inte uttrycker dyrkan av någon eller något annat än Gud, Allah. Hursomhelst, förbättringen i att välja ett ny islamiskt namn är tillåtet och uppmuntrat. Faktumet att han eller hon ändrar sitt namn från ett hedniskt eller icke muslimskt namn till ett islamiskt bör ses som rekommenderat, dock ej obligatoriskt.

Sålunda, om ens namn är Abdul-Messiah, t.ex. eller ett liknande namn, då är han tvungen att byta det, liksom profeten (SAS) tvingade människor med namnen Abdul-Ka'bah och Abdul-Uzzah att byta sina namn då de accepterade Islam.

Om det ursprungliga namnet inte inbegriper eller antyder något förbjudet i Islam, då kan han eller hon behålla det (såsom namnet George, till exempel). Men, som det påpekats, så är det bättre att ändra det till ett islamiskt namn, eftersom detta även urskiljer honom eller henne från kuffaar.

Tänk på att om ett namnbyte i offentliga dokument och register utgör mycket besvär, så räcker det att ändra det bland folket. I detta fall kallas han eller hon vid sitt nya namn bland vänner, bekanta och allmänheten, medan offentliga handlingar har kvar det ursprungliga namnet.

fråga nummer 372 på http://www.islam-qa.com/

Inga kommentarer: