bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

fredag 18 mars 2011

Viktiga riktlinjer för handlande vid prövningar





Israel attackerar Gaza.
Jag rekommenderar verkligen den här lektionen, ta er tid att reflektera över de punkter som nämns. Sprid gärna vidare, jag ber Allah att det ska komma ummaht till nytta. ameen.



Ära vare till Allah ensam, och välsignelser och fred vare med den efter vilken det inte kommer att vara någon Profet.
Under dessa turbulenta tider, när det muslimska ummah får ta emot hänsynslösa attacker mot Muslimska länder av korsfarare, är det nödvändigt att diskutera riktlinjerna som Muslimen måste följa i handlandet med de prövningar för vilka han eller hon kommer att utsättas för. Det följer några av dessa viktiga riktlinjer för handlande vid prövningar.

1 – Sann Tawheed och uppriktighet mot Allah endast

Allah är Herren och Upprätthållaren av universum, och ingenting händer utan Hans vetskap. Hans är kraften hos skapelsen och befallningen,

"Every day He is (engaged) in some affair (such as giving honour or disgrace to some, life or death to some)"
[al-Rahmaan 55:29 – förklaring till betydelsen]

Muslimen måste förnya sin tro till hans Herre, och sätta sin tillit till Honom, för Han bryr sig mer om Hans religion och Hans troende slavar än någon annan.

"Truly, Allaah defends those who believe"
[al-Hajj 22:38 – förklaring till betydelsen] 
Och han måste uppnå perfekt tro i den gudomliga viljan och förordning, och tro att ingenting, subtilt eller uppenbart, stort eller litet, händer i detta universum utan viljan och förordningen hos Allah:

"No calamity befalls, but by the Leave [i.e. Decision and Qadar (Divine Preordainments)] of Allaah"
[al-Taghaabun 64:11 – förklaring till betydelsen] 

"Verily, We have created all things with Qadar (Divine Preordainments of all things before their creation as written in the Book of Decrees Al‑Lawh Al‑Mahfooz)"[al-Qamar 54:49 –  förklaring till betydelsen] 

"Say: "Nothing shall ever happen to us except what Allaah has ordained for us. He is our Mawlaa (Lord, Helper and Protector)." And in Allaah let the believers put their trust"
[al-Tawbah 9:51 – förklaring till betydelsen]

2 – Håll fast vid Boken från Allah och Sunnahn 

Ummaht kan inte bli räddat från de prövningar och vedermödor som ska ske utan att de håller fast vid Koranen och Sunnah, därför att vem som än håller sig till dem kommer Allah att rädda, och vem som än verkar för dem kommer att bli vägledd till den rätta stigen. Allah säger (förklaring till betydelsen):
"And hold fast, all of you together, to the Rope of Allaah (i.e. this Qur'aan), and be not divided among yourselves…"
[Aal 'Imraan 3:103] 
Och Profeten (saas) sade: "Jag har lämnat bland er något, om ni håller starkt fast till det, kommer ni aldrig att gå vilse: Boken från Allah." Berättad av Muslim 1218.
Och han sade: "Jag har lämnat bland er två saker, ni kommer aldrig att gå vilse om ni håller fast vid dem: Boken från Allah och min Sunnah, och dom kommer aldrig att bli separerade tills dom möter mig vid hawd (cistern)." Al-Albaani sade i Manzilat al-Sunnah (13): dess isnaad är hasan.
Shaykh 'Abd al-'Azeez ibn Baaz sade: Sättet att bli räddad från prövningar är att hålla fast vid Boken från Allah och Sunnah från Hans Budbärare (saas).
Det berättades från 'Abd-Allaah ibn 'Abd al-Rahmaan ibn Abza att hans fader sade: När bedrövelserna på 'Uthmaans tid inträffade och folket började bråka om det, kom jag till Ubay ibn Ka'b och sade, "O Abu'l-Mundhir, vad är utvägen?" Han sade, "Allahs bok."

 3 – Dyrkan och rättfärdiga handlingar. 

Muslim (2948) berättade från Ma'qil ibn Yasaar att Allahs Budbärare (saas) sade: "Dyrkan vid tider av prövningar och förvirring är som utvandring för att förena sig med mig." Berättad av Muslim, 2948.
Al-Nawawi sade: "Profeten (saas) sade, 'Dyrkan vid tider för prövningar och förvirring är som utvandring för att förena sig med mig.' Orsaken till varför dyrkan vid sådan tider är av så mycket större värde är för att folket blir nonchalanta i dyrkan och förvirring för dem bort från det, och ingen fokuserar på dyrkan förutom ett fåtal."
Al-Qurtubi sade: "Prövningar och stora bedrövelser kommer hända tills ämnet religion är taget med lätthet och folk kommer att inte att bry sig om någonting annat än sina världsliga affärer och hur man tjänar ihop sitt leverne. Så dyrkan blir mycket viktigt vid tider av prövningar.
Så den troende är fodrad att dyrka Allah hela tiden, speciellt vid tider av prövningar och kriser. Han är fodrad att ockupera sig själv med någonting nyttigt såsom bön, recitera dhikr, och envisas med att göra du'aa istället för att slösa bort sin tid med prat som inte är av någon fördel, och kanske till och med är skadligt.

4 – Ånger, sökande förlåtelse, lovprisa Allah och du'aa. 

Allah säger (förklaring till betydelsen): 

"When Our Torment reached them, why then did they not humble themselves (believe with humility)? But their hearts became hardened, and Shaytaan (Satan) made fair‑seeming to them that which they used to do"
[al-An'aam 6:43] 

Ödmjuka sig själv betyder vända sig till Allah vid tider av svårigheter, kalla på Honom (du'aa) och underkasta sig till Honom. Detta är förstått från kommentarerna av al-Qurtubi, Ibn Katheer och al-Sa'di av denna vers.
Al-'Abbaas och 'Ali (må Allah vara nöjd med dem) sade: Inget straff drabbar (folk) förutom på grund av någon synd, och den kan inte tas bort förutom med ånger.

5 – Beväpna sig själv med Islamisk kunskap 

Profeten (saas) sade: "Ett av förebuden om Timmen [Domedagen] kommer att vara borttagandet av kunskap och utbredningen av ignorans." Berättad av al-Bukhaari, 6808; Muslim, 2671 
Islamisk kunskap är ett viktigt krav i mötet med prövningar, så att Muslimen förstår sin religion. Om Muslimen förlorar Islamisk kunskap kommer han att bli förvirrad vid tider av prövningar.
Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (ra) sade: "När ljuset från Profetskapet är borttaget från folket, faller dom ner i mörkret av bedrövelser, och nyskapande och omoral råder, och ondhet ökar bland dem."
Shaykh 'Abd al-'Azeez ibn Baaz sade: "Det finns inget sätt att undvika en bedrövelse och prövning eller att vara säker från någon av dem förutom genom att förstå Boken från Allah och Sunnah ifrån Hans Budbärare (saas), och veta den väg som de tidigare generationerna i ummaht (salaf), Imamerna i Islam och dom som kallar till sann vägledning gått."
Det är viktigt för varje person att göra det mesta av den lediga tiden med avsikt att lära innan bedrövelserna kommer och man inte längre finner tid att lära sig.

6 – Samlas runt dom erfarna lärda och de sanna daa'iyahs. 

Det är viktigt att det finns lärda och daa'iyahs runt vilka folket kan samlas. Om det finns sådana människor, så måste vi samlas runt dem, speciellt vid tider av prövningar, genom att samlas runt de uppriktiga och aktiva lärda som nyligen har upplevt prövningar och stått stadiga och inte vacklat är ett viktigt element i hjälpen att vara stadig och undvika avvikande vid tider för prövningar. Det är viktigt att samlas runt dem genom att deltaga i deras studiecirklar, besöka dem, följa deras råd, och inte forma någon åsikt eller ta någon ställning utan att diskutera med dem. I Islams historia har det varit prövningar i vilka Allah gjorde det möjligt för Muslimerna att stå fast på grund av deras lärda. Till exempel: 
 'Ali ibn al-Madeeni sade: Allah stödde Islam med utvägar från [Abu Bakr] al-Siddeeq på dagen för al-Riddah och med utvägar från Ahmad på dagen för al-Mihnah. Härav när saker ändrades, de rättfärdiga salaf brukade samlas runt deras lärda. Det följer några exempel på detta:
(1)
Det berättades att Basheer ibn 'Amr sade: Vi var ute och gick med Ibn Mas'ood för att säga honom farväl. Han stannade på vägen till al-Qaadisiyyah och äntrade en trädgård och lättade sig, sedan gjorde han wudoo' och torkade över hans läder tofflor, sedan kom han ut och det droppade vatten från hans skägg. Vi sade till honom, "Råd oss, för folket har fallit in i fitnah (förvirring), och vi vet inte huruvida vi kommer att se dig igen eller inte." Han sade, "Frukta Allah och var tålmodig så att en rättfärdig man kan finna välbefinnande med er och tills en omoralisk man är ute från vägen; och ni måste lyssna till jamaa'ah (huvudkroppen av Muslimerna) för Allah kommer aldrig att orsaka att Muhammads ummah slås samman på vilseledande."

(2)
Det berättades att 'Umar ibn Yahya ibn 'Amr ibn Salamah al-Hamadaani sade: Min fader sade till mig: Vi brukade sitta vid dörren hos 'Abd-Allaah ibn Mas'ood innan Zuhr bönen, och när han kom ut brukade vi gå med honom till moskén. En dag kom Abu Moosa al-Ash'ari och sade, 'Har Abu 'Abd al- Rahmaan kommit ut ännu?'
Vi sade, "Nej." Så han satt med oss tills han kom ut, och när han kom ut stod vi alla upp för att hälsa på honom. Abu Moosa sade till honom, "O Abu'Abd al-Rahmaan! Just nu såg jag någonting konstigt i moskén, men jag tror inte det är någonting annat än gott." Han sade, "Vad är det?" Han sade, "Om du lever kommer du att få se det." Han sade, "Jag såg en del människor sitta i cirklar i moskén, väntandes på bön, och i varje cirkel var det en man, och i deras händer hade dom småsten. Han kunde säga, 'Säg Allaahu akbar ett hundra gånger,' och dom sade det hundra gånger. Sedan kunde han säga, 'Säg Laa ilaaha ill-Allaah ett hundra gånger,' och dom sade det ett hundra gånger. Sedan kunde han säga, 'Säg Subhaan-Allaah ett hundra gånger,' och dom sade det ett hundra gånger." Han sade: "Vad sade du till dem?"
 Han sade, "Jag sade inte någonting till dem; jag väntade för att se vad du tänker." Han sade, "Varför sade du inte till dem att räkna deras onda gärningar, och lova dem att ingen av deras goda gärningar kommer att förloras?"
Så gick han och vi gick med honom, tills han kom till en av dessa cirklar, och stod vid dem, och sade, "Vad är detta som jag ser en göra?"
Dom sade, "O Abu 'Abd al-Rahmaan, dessa är småsten med vilka vi räknar vår Takbeer (säga Allaahu Akbar), tahleel (säga Laa ilaaha ill-Allaah) och tasbeeh (säga Subhaan Allah)." Han sade, "Räkna era onda gärningar istället, för jag garanterar er att ingen av era goda gärningar kommer att bli förlorade.
 Elände till er, O ummah till Muhammad, hur snabbt ni har blivit dödsdömda! För dessa är följeslagarna till vår Profet (saas) fortfarande levande bland oss, och hans klädsel har ännu inte blivit utsliten, och hans skål har ännu inte gått sönder. Vid den Enda i vilkens hand är min själ, är det någon väg som är mer vägledd än vägen från Muhammad, eller är ni avvikande från denna väg?"
Dom sade, "Vid Allah, O Abu 'Abd al-Rahmaan, vi menade inget annat än gott!" Han sade, "Hur många av dom som menar gott och inte uppnår det. Allahs Budbärare (saas) sade oss… [och han nämnde hadeeth] … vid Allah, förhoppningsvis är dom flesta av er bland dom."
Sedan vände han sig ifrån dem, och 'Amr ibn Salamah sade: Sedan såg vi de mesta av folket i dessa cirklar slåss mot oss på al-Nahrawaan dagen med Khaarijis. 
Berättad av al-Daarimi, 1/68; al-Albaani sade i al-Silsilah al-Saheehah (5/12): dess isnaad är saheeh. 

(3)
Ibn al-Qayyim berättade från hans Shaykh, Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah, i al-Tathbeet
När rädsla övermannar oss och vi är förtvivlade, skulle vi gå till honom, och så snart som vi såg honom och hörde hans ord, då skulle alla dessa oroligheter skingras från oss.

7 – Hålla fast vid jamaa'ah (main body) hos Muslimerna och deras khaleefah (ledare, kalif) 

al-Bukhaari (3606) och Muslim (1847) berättade att Hudhayfah ibn al-Yamaan sade: Folket brukade fråga Allahs Budbärare (saas) om goda saker men jag brukade fråga honom om onda saker, fruktande att dem kunde hinna ifatt mig. Jag sade, "O Allahs Budbärare, vi är i ett stadium av ignorans och ondska, då kom Allah till oss med detta goda. Kommer det att vara någon ondska efter detta goda?" Profeten (saas) sade, "Ja." Hudahyfah frågade, "Kommer det att komma något gott efter det onda?" Han sade, "Ja, men det kommer att vara smittat med dakhan (dvs. lite ondska)." Jag frågade, "Vad kommer dess dakhan vara?" Han sade, "Det kommer att vara en del människor som kommer att vägleda (folk) enligt någonting annat än min vägledning och kommer att leda dem enligt någonting annat än min Sunnah. Du kommer att se deras ageranden och ogilla dem." Hudahyfah sade, "Kommer det något ont efter det goda?" Han sade, "Ja, det kommer vara en del människor som kommer att inbjuda andra till Helvetets Dörrar, och vem som än accepterar deras inbjudan till dem kommer att kastas i det (av dem)." Hudahyfah sade, "O Allahs Budbärare, beskriv dessa människor för oss." Han sade, "Dom kommer att vara från oss och tala vårt språk (dvs. från Araberna)." Hudhayfah frågade, "Vad befaller du oss att göra vid den tidpunkten?" Han sade, "Håll fast vid jamaa'ah (gruppen) av Muslimer och deras ledare." Hudhayfah frågade, "Om det inte finns någon jamaa'ah och ingen ledare?" Han sade, " Håll avstånd från alla olika sekter, även om du måste bita (dvs. äta) roten av ett träd, tills du dör medan du är fortfarande i det tillståndet."

Jamaa'ah betyder inte gruppen som har det största antalet, snarare betyder det varje person som följer Ahl al-Sunnah wa'l-Jamaa'ah väg är del av jamaa'ah.
 'Abd-Allaah ibn Mas'ood sade: Även om det är endast en faqeeh på toppen av ett berg, han är jamaa'ah. 
Han sade även: Jamaa'ah är det som är i enlighet med sanningen, även om du är för dig själv.
En av sätten att bli räddad från prövningar och bedrövelser är att hålla fast vid jamaa'ah hos Muslimerna.
När 'Abd-Allaah ibn Mas'ood gick på Hajj med 'Uthmaan, och 'Uthmaan utförde bönerna i sin fullhet [dvs. fyra rak'ahs] i Mina, sade Ibn Mas'ood, "Profeten (saas) brukade be två rak'ahs.
Det sades till honom, "Varför säger du detta när du ber fyra rak'ah med 'Uthmaan?" Han sade, "Olikheter är inte bra."

8 – Etablera principerna av Islamiskt broderskap i alla former

Detta inkluderar känslor i hjärtat, ord på läpparna och fysiska ageranden i enlighet med ens möjligheter. Till exempel:

(i)
Lojalitet mot dom troende och inte hjälpa de otroende emot dem, på grund av att reglerna angående att stödja kaafirs mot Muslimerna och ta judar och kristna som vänner är helt klara och entydiga. Shaykh al-Islam Muhammad ibn 'Abd al-Wahhaab (ra) sade i Nawaaqid al-Islam: "De åtta saker som nollställer Islam är att stödja mushriks och hjälpa dom mot Muslimerna. Bevisen för detta är versen i vilken Allah säger (förklaring av betydelsen):

 "And if any amongst you takes them (as Awliyaa' – friends, protectors, helpers), then surely, he is one of them"
[al-Maa'idah 5:51] 

Vad som är nödvändigt hos Muslimerna är att etablera brödraskap bland dem själva, stödja varandra, för banden av lojalitet och vänskap (wala') är baserade på texterna från Koranen och Sunnah.
 (ii)
Det betyder även att skynda sig att hjälpa dom som är drabbade – barn, gamla män, kvinnor och dom hemlösa. Deras bröder skall vara dom första att hjälpa dem, inte Röda korset eller Världens Mat Program eller någon annan organisation från öst eller västländerna.

 9 – Den muslimska ungdomens funktion  vid tider för olyckor och bedrövelser

1-     Hjälp
2-     Administrera allmänna institutioner
3-     Nödhjälp till de drabbade
4-     Lära och råda människor
5-     Omsorg för dom svaga bland Muslimerna (kvinnor, äldre, barn)
6-     Kontrollera mediakriget
7-     Göra uppoffringar för Islams sak och offra allt för dess sak till sista droppen
8-     Kontrollera ens känslor. Dom unga, trots deras starka känslor och sinnesrörelse, skall vara förståndiga i handlandet med olika situationer. Våra känslor och otålighet skall inte få oss att ta obetänksamma beslut eller göra oförståeliga förslag. Otåligheten hos unga är en positiv och produktiv energi om den används förståndigt. Ingen ung person skall tillåta hans entusiasm vara som bränsle som kan antändas av minsta gnista. Det är inte ämnet av uttryckandet av känslor och sinnesrörelse, snarare saken är att göra vad som är välgörande och avvärja skada. 

10 – Göra sig förtrogen med dessa riktlinjer; http://islam-qa.com/en/ref/13403)

11 – Lita på hjälp och stöd från Allah, och att framtiden tillhör Islam, och försäkra andra om det.

"…until, when the Messengers gave up hope and thought that they were denied (by their people), then came to them Our Help, and whomsoever We willed were rescued"
[12:110 – förklaring till betydelsen] 

12 – Titta på konsekvenserna. 

Vid tider för prövningar skall du inte säga eller göra allting som verkar bra för dig, på grund av att ord och handlingar har konsekvenser vid sådana tider. Människor kan anta idéer som dom inte förstår till fullo, och basera dem på tro, ageranden eller ord som leder till dåliga konsekvenser.
Våra rättfärdiga förfäder, salaf, lovade att hålla sig borta från fitnah (prövningar), så dom höll tyst om många saker, hoppandes att vara säkra beträffande deras religiösa åtaganden. Det följer några exempel på detta:

 (i)
al-Bukhaari (120) berättade att Abu Hurayrah sade: "Jag har memoriserat två slag av kunskap från Allahs Budbärare (saas). Jag har spritt en av dem till dig och om jag sprider den andra, då kommer min hals bli avskuren.
Al-Haafiz sade:
Dom lärda förstod att kunskapen som han inte spred refererar till ahaadeethen vilken innehöll namn på dåliga ledare och deras omständigheter och tider. Abu Hurayrah kunde antyda till några av dem, utan att uttala deras namn klart, fruktande för hans liv, så som när han sade, "Jag söker tillflykt hos Allah från ra's al-sitteen (början av 60-talet) och imaarat al-subyaan (ledarskapet från pojkar)," refererande till kalifatet från Yazeed ibn Mu'aawiyah, på grund av att det startade år 60 AH. Allah svarade till du'aa från Abu Hurayrah och han dog ett år innan det.
 (ii)
När 'Uthmaan (må Allah vara nöjd med honom) var belägrad på tiden för fitnah (prövning), ville en del av Sahaabah försvara honom, såsom 'Abd-Allaah ibn 'Umar, 'Abd-Allaah ibn al-Zubayr, Abu Hurayrah och andra. 'Uthmaan sade, "Jag råder dem över vilka jag har rätt att avstå ifrån att gå tillbaka hem." Om han hade låtit dem vara kvar, skulle dem ha skyddat honom och försvarat honom, men han såg till dem långsiktiga konsekvenserna vilka kunde ha lett till blodspillan, så han valde att vara som den bättre av dom två sönerna till Adam.

13 – Försiktighet mot rykten, läs mer här; http://islam-qa.com/en/ref/22878

14 – Följa nyheterna men var medveten om fiendens komplotter, och möt det med allvarliga kraftansträngningar baserade på proper information.

Det är gjort genom att läsa och analysera nyheter och seriösa böcker. Utan tvivel analyser av nyheter av specialister eller lärda kommer att öka vår förmåga att förutsäga framtida trender och vara förberedda för dem, och att konfrontera riktiga faror. Det kan nås genom uttalanden av en del personer specialiserade på att läsa och vidarebefordra nyheter, och andras specialisering i analyser från politiker och ekonomiska nyheter.
Förutsagda framtida trender skall diskuteras med lärda och specialister för att upptäcka praktiska sätt av utbyte från den nuvarande situationen och förutsagda händelser, och välja de bästa medlen av handlande i kommande händelser.

Konfrontera fiendens komplott skall inte endast vara av handlande i reaktioner och illasinnade uttänkta planer eller handlande av kortsiktiga planer. Snarare våra uppoffringar skall matcha planerna hos våra fiender. Allah säger (förklaring till betydelsen):

"And make ready against them all you can of power, including steeds of war (tanks, planes, missiles, artillery) to threaten the enemy of Allaah and your enemy, and others besides whom, you may not know but whom Allaah does know. And whatever you shall spend in the Cause of Allaah shall be repaid unto you, and you shall not be treated unjustly"
[al-Anfaal 8:60] 

Detta kräver koordinerande ansträngningar i alla fält. 

15 – Hålla sig borta från plaster med fitnah  

Hålla sig borta från fitnah, undvika det, inte utsätta oss själva för det och inte ge efter för det är alla saker som sharee'aah kräver vid tider av prövningar. Profeten (saas) sade, som berättades i hadeeth från al- Miqdaad ibn al-Aswad (må Allah vara nöjd med honom): "Glad är den man som undviker fitnah (oenigheten): men hur fin är den man som är drabbad och visar uthållighet." Klassificerad som saheeh av al-Albaani in Saheeh Abi Dawood, 3585. 

Det berättades att Abu Bakr (må Allah vara nöjd med honom) sade: Allahs Budbärare (saas) sade: "Det kommer att komma prövningar i vilka den som sitter är bättre än den som är gående, och den som är gående är bättre än den som springer." Berättad av al-Bukhaari, 3602; Muslim, 2886. 
Al-Nawawi (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade: "Vad detta betyder är att peka ut den stora fara som är involverad och att uppmuntra oss att undvika fitnah och fly från det och inte bli involverad i någon del av den, och att den fitnah och ondska som är involverad är enligt till hur mycket man blir involverad i det."
Våra rättfärdiga förfäder, salaf, var noga med att hålla sig undan från platser med fitnah. Det följer några exempel av det:

 (i)
Abu'l-Darda' (må Allah vara nöjd med honom) sade: Kom inte nära fitnah om det bryter ut, bli inte inblandad i det när det inträffar, och slå till dess folk när det övermannar dig.

 (ii)
Muhammad ibn al-Hanafiyyah sade: Frukta dessa prövningar för ingen ger efter för dem utan att dom övermannar honom.

16 – Akta för fientliga infiltrationer bland våra led 

Nuförtiden frodas hycklarna och dom har många följeslagare, de etablerar moskéer för hycklare här och där, och dom fäller krokodil tårar för Islam och dess människor. Dom gör en show av att kalla folket till Allah och påbjuder vad som är gott och förbjuder vad som är ont, och dom kommer till folket som vargar i fårakläder.
Allah säger (förklaring till betydelsen): 

"And of mankind there is he whose speech may please you (O Muhammad), in this worldly life, and he calls Allaah to witness as to that which is in his heart, yet he is the most quarrelsome of the opponents.
And when he turns away (from you O Muhammad), his effort in the land is to make mischief therein and to destroy the crops and the cattle, and Allaah likes not mischief"
[al-Baqarah 2:204-205] 

Hycklarna, startandes med 'Abd-Allaah ibn Ubay, genom baatini (svårtillgänglig) kättare och avslutande med kättarna i våran egen tid, har endast lyckats i deras strävan av att orsaka delning bland Muslimerna på grund av många Muslimers brist på medvetenhet.

Varje Muslim som är kapabel att göra så måste visa hycklarna deras taktik och platser, så att det inte kommer att vara någon fitnah och förtret i landet. Vårt exempel på det betraktandes Boken från Allah och Sunnah från Hans
Budbärare (saas), och sättet hos de tidigare generationerna av detta ummah, i att finna ut vilka hycklarna är och hur man behandlar dem. Hur mycket det Muslimska ummah har lidit genom historien på grund av komplotter från illasinnade som sökte att fresta Muslimerna bort från deras religion och moraler och framkalla problem och förvirring.

17 – Akta sig för hyckleri och dess folk

Detta betyder att förstå sättet och medlen hos hycklarna, och vara försiktig med dem.

Hur många bedrövelser har de kommit med till Muslimerna och hur ofta har dem varit orsaken till att förstöra Muslimska länder, dödandet av dess folk, ströendes omkring deras manskap, deras bristfällighet och överlämnandet av det Muslimska landet till kuffaar.
Allah säger (förklaring till betydelsen): 

"Give to the hypocrites the tidings that there is for them a painful torment.
Those who take disbelievers for Awliyaa' (protectors or helpers or friends) instead of believers, do they seek honour, power and glory with them? Verily, then to Allaah belongs all honour, power and glory"
[al-Nisa' 4:138-139] 

"Those (hypocrites) who wait and watch about you; if you gain a victory from Allaah, they say: 'Were we not with you?' But if the disbelievers gain a success, they say (to them): 'Did we not gain mastery over you and did we not protect you from the believers?' Allaah will judge between you (all) on the Day of Resurrection. And never will Allaah grant to the disbelievers a way (to triumph) over the believers"
[al-Nisa' 4:141] 

Man kan bli lurad av dem och av deras fina prat, men dom är fienden. Allah säger (förklaring till betydelsen):

"And when you look at them, their bodies please you; and when they speak, you listen to their words. They are as blocks of wood propped up. They think that every cry is against them. They are the enemies, so beware of them. May Allaah curse them! How are they denying (or deviating from) the Right Path?"[al-Munaafiqoon 63:4] 

Det är inte rätt att lita på dem. Allah säger (förklaring till betydelsen):

"Had they marched out with you, they would have added to you nothing except disorder, and they would have hurried about in your midst (spreading corruption) and sowing sedition among you — and there are some among you who would have listened to them. And Allaah is the All-Knower of the Zaalimoon (polytheists and wrongdoers)"
[al-Tawbah 9:47] 

Så akta dig för dem och deras sätt speciellt vid tider för bedrövelser när dom kommer starkare och orsakar en hel del av förvirring.

18 – Söka tillflykt hos Allah från fitnah och lära sig de dhikr som kommer att skydda Muslimen. Se fråga; http://islam-qa.com/en/ref/21614

19 – Leva ett hårt liv för välsignelserna stannar inte för alltid

Bli van vid att leva ett hårt liv, om endast för en begränsad tid, det är ett viktigt sätt att handska kriser på. Det är nödvändigt att vara ekonomisk på våran väg i livet och undvika ett liv av lyx och extra vagans, så för att vara förberedd för vilka kriser, tryck och sanktioner som ummah kan möta. Allah säger (förklaring till betydelsen):

"And give to the kinsman his due and to the Miskeen (poor) and to the wayfarer. But spend not wastefully (your wealth) in the manner of a spendthrift.
Verily, the spendthrifts are brothers of the Shayaateen (devils), and the Shaytaan (Devil‑Satan) is ever ungrateful to his Lord"
[al-Isra' 17:26-27]

 "and eat and drink but waste not by extravagance, certainly He (Allaah) likes not Al‑Musrifoon (those who waste by extravagance)"
[al-A'raaf 7:31] 

20 – Läsa Korans historier och begrunda deras betydelser

Studera verser och historier från Profeterna i Boken från Allah är någonting som kommer att hjälpa till att göra hjärtan stadiga vid tider av kris. Allah säger (förklaring till betydelsen):

"And all that We relate to you (O Muhammad) of the news of the Messengers is in order that We may make strong and firm your heart thereby. And in this (chapter of the Qur'aan) has come to you the truth, as well as an admonition and a reminder for the believers"
[Hood 11:120] 

"And those who disbelieve say: "Why is not the Qur'aan revealed to him all at once?" Thus (it is sent down in parts), that We may strengthen your heart thereby. And We have revealed it to you gradually, in stages"
[al-Furqaan 25:32] 

"Say (O Muhammad) Rooh‑ul‑Qudus [Jibreel (Gabriel)] has brought it (the Qur'aan) down from your Lord with truth, that it may make firm and strengthen (the Faith of) those who believe, and as a guidance and glad tidings to those who have submitted (to Allaah as Muslims)"
[al-Nahl 16:102] 

21 – Vi skall vara aktiva och tillitsfulla och sprida uppmuntran

Vid tider för kris är det inte rätt att sprida fruktan och terror bland folket, snarare vi måste återställa förtroendet och göra dem ståndaktiga och optimistiska, och försöka påminna dem om Allah.
Det är i fiendens intresse att överdriva om deras styrka och kraft, därför att det har effekt på människors hjärtan och sinnen, försvagande deras moral och underminerande deras beslut.
Vi ber Allah skydda oss från fitnah, både den som är uppenbar och den vilken är gömd.
Och Allah vet bäst.

Översatt från Islam Q&A

Inga kommentarer: