bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

måndag 2 april 2012

Den diskriminerade kvinnan med ansiktsslöja


För ett par år sedan startade en hetsig debatt om ansiktsslöjan som muslimska kvinnor bär. Idag diskrimineras hon i hjärtat av det demokratiserade Europa utan att röster höjs till hennes försvar. Förbud att bära ansiktsslöja på allmän plats har införts både i Belgien och Frankrike. Regeringarna menar på att det är en säkerhetsrisk när inte ansiktet syns. Frankrikes justitieminister sa att ”…heltäckande slöja är emot allmän ordning…” Den som ertappas får 150 euro i böter eller gå en kurs i medborgarskap. Enligt det franska inrikesdepartementet tror man att ungefär 2000 kvinnor utav de 5 miljoner muslimer som bor i landet bär ansiktsslöja, i Belgien är det ännu färre, trots denna låga siffra har lagar stiftats. Även i Sverige har frågan om ansiktsslöja i skolan varit uppe hos DO, och en het debatt följde.

Vi vet att religionsfriheten kan begränsas om det anses nödvändigt i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten och om den går över någon annans frihet. Detta undantag till regeln om religionsfrihet går inte att applicera på ansiktsslöjan, kvinnor med ansiktsslöja utgör varken hot mot den allmänna säkerheten och ingens rätt till frihet blir inskränkt.

Det finns de som hävdar att det är kvinnoförtryck och något som demokratin måste stoppa eftersom dessa kvinnor blir tvingade. Här har vi en paradox; om dessa kvinnor tvingas att bära ansiktsslöja och samhället vägrar att låta henne gå ut så hjälper man inte till att frigöra henne från "den så kallade förtryckta mannen" utan istället låser man in henne i hemmet. Om det är kvinnans eget beslut att bära ansiktsslöja så förtrycker samhället hennes rätt till att själv välja sitt liv, samtidigt förhindrar man hennes möjlighet till att få utbildning eller arbete. Det har visat sig att många av de kvinnor som bär ansiktsslöja är medborgare av landet de bor i, de har konverterat och själva valt att bära niqab.

Så idag har vi en minoritet av muslimska kvinnor som tillfångatas av polisen, får böter och hotas att fängslas. Detta sker i hjärtat av Europa, Frankrike och Belgien. Är inte detta ett förtryck mot en minoritet? Varför inkluderas inte dessa kvinnor inom den religionsfrihet som omnämns i FN konventionen?

I artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller tro och att ensam eller i gemenskap med andra offentligt eller enskilt utöva sin religion eller tro genom undervisning, gudstjänst och iakttagande av religiösa sedvänjor. Dessa rättigheter återfinns även i FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och Europakonventionen. 

Att stifta en lag som endast berör en ytterst liten minoritet av befolkningen är sig att diskriminera en minoritetsbefolkning. Ändå sker det och jag ställer mig frågan varför? Ibland känns det som om det enda svar jag får tillbaka är George Bush tal om ett nytt korståg mot muslimer. Varför sparkar man på dessa kvinnor som redan ligger ner, förtryckta (vilket är deras eget påstående)? Man gick till och med till krig mot Afghanistan för att frigöra dessa stackars kvinnor. 

Inga kommentarer: