bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

onsdag 30 maj 2012

Aisha bint Abo Bakr


Profeten gifte sig med Aisha i Shawwal under det tionde året av Profetskap. Aisha har själv sagt att;

”Profeten gifte sig med mig när jag var sex år gammal, och genomförde giftermålet när jag var nio år gammal.” (al-Bukhaari, 3894; Muslim, 1422.)

I Al-Bukhaari (5077) kan vi även läsa att Profeten inte gifte sig med någon oskuld förutom Aisha.

Profeten såg en dröm vari han gifte sig med henne. I Saheeh Bukhari står det att Profeten sa till Aisha; ”Du visades för mig två gånger i drömmen. Jag såg dig omsvept i sidentyg, och det sades till mig, ’Det här är din fru.’ När jag tog bort tyget såg jag att det var du. Jag sa, ’Om det här är från Allah kommer det att ske.’” (Berättad av al-Bukhaari, nr. 3682).

I kommentarerna av Ibn Hajar om denna hadith står det: `Denna dröm kom efter Profetskap därför räkans det som wahy (uppenbarelse) vars konsekvenser blir verkliga i detta liv. (Konsekvensen blev att han gifte sig med henne senare). Hans ord ”och det var du” visar på att han sett henne innan och kände till hur hon såg ut.’ (Se Fath al-Baari)

Det finns ingenting i denna hadith som säger att giftermålet var ett faktum från denna dröm, utan Profeten gick till hennes far och frågade efter hennes hand på traditionellt vis. I följande hadith kan vi läsa om ur det gick till: ”Úrwah berättade att Profeten frågade Abo Bakr om Áishas hand. Abo Bakr sa till honom, ”Men jag är din broder.” Han sa, ”Du är min broder i religionen och Allahs Bok (min broder i islam) och hon är tillåten för mig att gifta mig med.” (Bukhaari 4691)

Innan islam var två nära vänner som blodsbröder, på detta sätt upphörde denna tradition. Detta giftermål var även ett sätt att stärka banden mellan Profeten och Abo Bakr as-Siddiq. Profetens kärlek till hennes far, Abo Bakr, var stor. Utav alla följeslagare var Abo Bakr den med starkast och renast tro. Han var en av de som stått vid Profetens sida under alla år av förföljelser och svårigheter. Vi kan även läsa i en berättelse om en man som kom till Profeten och frågade honom om vem han älskade mest i denna värld. Profeten svarade Áisha. Mannen förklarade att det inte var den sorts kärlek han menade utan vem av kompanjonerna älskade han mest. Profeten svarade, ”Hennes far.” Han älskade Áisha och hennes far, Abo Bakr, mest av alla.

Hon var en mycket intelligent ung kvinna med ett enastående minne; dessa egenskaper i kombination med åren i Profetens hushåll har gjort henne till en av de främsta i att återberätta ahadith.

Hennes kunskap i religionens olika delar så som Fiqh och Shariah, hennes kunskaper i Profetens läror, hennes integritet och sanningsenlighet – alla dessa egenskaper gjorde henne till en av de mest anmärkningsvärda personligheterna i islam. Hon var en av de visaste av hans fruar, och bland den visaste kvinnan i det muslimska ummaht. Profetens följeslagare brukade rådgöra med henne efter hans död.

Utöver detta var hon väldigt givmild, aldrig gick den fattige tomhänt från hennes hem. Ängeln Jibril sände sin hälsning till henne. Profeten gav henne de goda nyheterna om Paradiset. I hennes knä dog Profeten, och han begravdes i hennes lägenhet. Hon har själv sagt att hon har välsignats med nio gåvor som särskiljer henne från alla kvinnor i denna värld, alla utom Maryam bint Imran (må Allah vara nöjd med henne), Jesus moder. Dessa gåvor var:

1. Ängeln Gabriel visade henne insvept i grönt silke för Profeten Muhammad och sa till honom att detta var den kvinna som Allah valt till fru i detta liv o i Nästa.
2. Hon var den enda oskulden som Profeten gifte sig med.
3. När Profeten dog så vilade han på hennes knä och han begravdes i hennes hem.
4. Änglarna omringade ofta hennes lägenhet med kärlek och respekt.
5. Uppenbarelser kom ofta ner till Profeten Muhammad när de sov tillsammans i lugn och ro.
6. Hon var dotter till Profetens trogna och sanna vän, Abo Bakr as-Siddiq.
7. Koranen uppenbarades till hennes försvar och förklarade hennes oskuld efter att hycklarna spridit elaka rykten vad gällde hennes heder.
8. Hon var född muslim och hon hade uppfostrats i en ren miljö. Under de känsliga åren i puberteten spenderade hon sin tid med den renaste och bästa av skapelsen, Profeten Muhammad.
9. Allah, Herren, Upprätthållaren av universum lovade henne Gudomlig förlåtelse och oräkneliga gåvor.


I många ahadih berättar hon om relationen mellan henne och Profeten. Många av dessa lockar till skratt och leende på läpparna, så som denna hadith;

Under Profetens sista sjukdom blev även Aisha sjuk. Profeten sa till henne att om hon dog först så skulle han personligen tvätta henne, svepa in henne i tyg och sänka ner henne i graven, därefter skulle han be över henne. Lätthjärtat svarade hon honom, "det verkar som om du skulle fira min död; om jag dör före dig så skulle du hämta en ny fru till min lägenhet". Profeten skrattade åt hennes ord. Denna sjukdom var dock den han senare avled av.

Aisha dog 58 år efter hijrah, i 17 Ramadan, 66 år gammal.

Hon begravdes i Jannatul Baqi´i Medina. Abo Hurairah ledde begravningsbönen. Abdullah bin Muhammad bin Abdur-Rahman bin Abo Bakr as-Siddiq och Abdullah bin Abdur-Rahman bin Abo Bakr as-Siddiq lade ner henne i graven.


Anledningen till giftermålet mellan Profeten Muhammed och Aisha.

För att få bukt på alla hemska anklagelser som görs i dessa tider mot vår ärade och ädla Profeten Muhammad så kräver detta äktenskap lite extra uppmärksamhet. Profeten hade gift sig med Sawdah, som var en äldre kvinna med lite skönhet. Sawdahs man hade dött och hon levde med avgudadyrkare, så han gifte sig med Sawdah för att hjälpa och supportera henne. Fyra år senare gifte han sig med Aisha, då var han över 50 år gammal. Hon var den enda av alla hans fruar som var oskuld, alla de andra hade varit gifta innan. Detta giftermål, som var en order från Allah, är mycket omdiskuterat och kritiserat utifrån samhällets normer och värderingar idag.

Att kvinnor och män gifte sig unga var vanligt förr, såväl i Skandinavien som i Arabländerna. Aisha var långt ifrån den enda kvinnan att gifta sig vid unga år. Profeten växte upp i ett land med varmt klimat, och det är välkänt att puberteten kommer tidigare i varmare länder och giftermål i tidig ålder var vanligt. Kvinnors utveckling samt fysiska mognad kan skilja mycket i olika delar av världen.

Det finns de som hävdar att anledningen till att Profeten tog sig så många fruar under den senare delen av sitt liv var av ren lust. Men om detta varit hans motiv skulle han endast ha valt oskulder samt de vackraste. Den enda oskuld han gifte sig med var Aisha, alla de andra var änkor eller frånskilda kvinnor, en del med barn andra utan. Vi ska även betrakta det fakta att han under den större delen av sitt liv levde i ett monogamt äktenskap med Khadija, som till och med var änka och mycket äldre än honom.

Dessa påhopp mot Profeten från de otrogna samt dess likar, är ännu ett tecken på deras oförmåga att finna fel i religionen och dess lagar från Allah, därför försöker de kritisera de delar i islam som inte är kopplade till shariah.

Profeten hade lagt märke till hennes intelligens och smarthet som ett litet barn. Genom att gifta sig med henne kunde hon återberätta all den kunskap hon fick ta del av genom hennes nobla man. Efter Profetens död kom hans följeslagare till hennes för att få kunskap i religionen. Endast två andra sahaba har berättat fler ahadih än henne, 2210 ahadith är relaterade till henne. För fler artiklar i ämnet besök: http://www.islam-svarar.se/

Inga kommentarer: