bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

lördag 22 december 2012

På vilken nivå befinner du dig?

 

Profeten (saas) brukade säga i sin du’aa’: "Allahumma innee a’oodhu bika min qalbin laa yakhsha´... (O Allah, jag söker skydd hos Dig från ett hjärta utan khushoo’...)” (al-Tirmidhi, 5/485, nr. 3482; Saheeh Sunan al-Tirmidhi, 2769).
Människornas khushoo’ är av olika grader och nivåer. Khushoo’ är hjärtats gärning och kan därmed öka eller minska. En del har lika mycket khushoo’ som molnen på himlen, medan andra kan avsluta sin bön utan att ha förstått någonting.
"När det kommer till bönen, så befinner sig människorna på fem nivåer:
Den första är den som försummar bönen och gör fel mot sig själv. Han gör inte wudoo’ ordentligt, ber inte i tid och är inte noggrann med att utföra de viktiga rörelserna i bönen.
Den andra är den som gör alla bönens yttre handlingar korrekt, ber i tid och gör wudoo’ ordentligt, men han har förlorat kriget mot sig själv och är överväldigad med waswaas.
Den tredje är den som gör alla yttre handlingar korrekt, ber i tid och gör wudoo’ ordentligt. Han kämpar mot sig själv och mot waswaas men han är så upptagen med sin kamp mot Shaytaan (hans motståndare), för att han inte ska kunna stjäla något från hans bön, att han ber och gör jihaad på samma gång.
Den fjärde är den som när han ställer sig för att be, fullföljer alla bönens krav, hans hjärta är helt fokuserat. Han är vaksamt så att han inte utelämnar någon del, hans intresse är att göra bönen ordentligt och perfekt. Hans hjärta är djupt försjunket i bönen och i dyrkan av sin Herre.
Den femte är den som gör allt detta, men han tar sitt hjärta och lägger det framför sin Herre, ser på sin Herre med sitt hjärta, fokuserad på Honom, fylld med kärlek och tillbedjan, som om han verkligen såg Honom. Waswaas och liknande tankar försvinner, muren mellan honom och Herren är borta. Skillanden mellan dennes bön och någon annans bön är större än skillnaden mellan himmel och jord. När denna tjänare ber, är han upptagen med sin Herre och nöjd med Honom.
                     
Den första nivån är straffbar; den andra kommer att ställas till svars; den tredje strävar så han räknas inte som en syndare; den fjärde får belöning och den femte har kommit nära sin Herre, för han är en av dem vars bön är en källa till glädje. Den som känner glädjen i bönen i detta liv kommer att känna glädjen att vara nära Allah i Nästa liv, och även känna glädje hos Allah i detta liv. Den som känner denna glädje hos Allah kommer att vara nöjd med allt och den som inte finner sin glädje hos Allah, kommer att gå under av sina känslor av sorg och ånger för världsliga ting." (al-Waabil al-Sayib,s. 40)
Vi ber Allah att vi ska få vara bland dem som har khushoo’ och att Han ska acceptera vår ånger (tauba). Må Han belöna de som hjälpte till att förbereda denna bok med gott, och må Han gagna alla de som läser den, Aameen. All ära hör Allah till, Världarnas Herre.

Inga kommentarer: