bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

fredag 26 april 2013

”HAR DE [som förnekar uppståndelsen] aldrig ägnat en tanke åt kamelens skapnad?”


[Ghashiya:17]



När man bor i närheten av Beduiner så kommer man oundvikligen i kontakt med kameler och vanan att dricka deras mjölk och urin mot diverse åkommor. För dessa är det ett arv lika naturligt som vilket annat arv. Idag har dock fördelarna med kamelens mjölk (och urin) blivit intressant inom läkemedelsindustrin. I Saudiarabien har forskare funnit ämnen i kamelens urin som skulle kunna bota cancer. Forskarlaget bakom upptäckten säger att ämnet de har utvunnit innehåller macro- och nanopartiklar och olika metaller vilka angriper cancercellerna. I första hand är medicinen för patienter med leukemi men kan även hjälpa de med lung, bröst- och levercancer. 

Profeten Muhammad (frid över honom) rekommenderade kamelens mjölk och urin som botemedel för vissa sjukdomar. I en saheeh hadith berättas det om några män som kom till Medina, väl där insjuknade de. Profeten (frid över honom) sa till dem att dricka kamelens mjölk och urin. Varefter männen tillfrisknade och gick upp i vikt. [al-Bukhaari (2855) och Muslim (1671)] 

Saudiern Dr. Faten Abdel-Rahman Khorshid ligger bakom denna vetenskapliga bedrift. Intresset för att studera kamelens urin fick hon efter att ha läst Profeten Muhammads (frid över honom) medicinska råd till besökarna i Medina. Rådet de fick var att blanda mjölk med urin. "Denna behandling är således ingen ny upptäckt utan hämtad från vår Profets arv," poängterar hon. Den svullna buken kan bero på tre saker; ödem, leversjukdom eller cancer. Under sju år har de testat hur pass effektivt urinet kan motarbeta cancer i enlighet med de förutsättningar som fastställts av Internationella Cancer Institutet.

Utöver en framtida medicin mot cancer kan kamelens urin och mjölk vara bra för mycket annat:
  • bota olika hudsjukdomar, så som ringorm, bölder och sår
  • råda bot på mjäll, ge lyster till håret samt göra det tjockare, förebygga håravfall
  • hepatit, även då medicinering inte längre anses hjälpa
  • ta död på bakterier
  • problem med matsmältningen
  • allergi
  • acne, genom att dricka mjölk eller tvätta ansiktet (det finns speciella tvålar gjorda av kamelmjölk)
  • brännskador m.m

Hur smakar det?
Mjölken går att dricka även om den har ganska stark "mjölksmak" och är lite saltigare i smaken men med lite oboy kan man komma runt det om man är känslig.
Urinen har jag inte klarat av att smaka men de som har gjort det säger att den är vädligt saltig. Helst ska man man dricka urinen från de kameler som Beduinerna kallar najeeb.

Profeten Muhammad (frid över honom) sade: "Till varje sjukdom finns ett botemedel och när det rätta botemedlet används botar den med Allahs vilja." I sahih al-Bukhaari står även, "Allah har inte skickat ner en sjukdom utan att Han även skickade dess botemedel."



Inga kommentarer: