bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

tisdag 9 juli 2013

Bryta fastan med färska dadlar

Jujube Free Photo

Det var berättat att Anas ibn Maalik (må Allah vara nöjd med honom) sade: Allahs Budbärare (sallaAllaho aleihi wa sallam) brukade bryta hans fasta med färska dadlar innan han bad. Om det inte  fanns några färska dadlar, tog han torkade dadlar, och om det inte fanns några torkade dadlar, då drack han vatten. (Berättad av Ahmad (12265); Abu Dawood, 2356.)



Genom denna hadeeth kan vi lära oss hur vi ska bryta fastan. Den fastande personen skall följa Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) exempel, såsom att bryta fastan innan man ber Maghrib. Detta – och Allah vet bäst – visar klart att det är mustahabb att skynda sig att bryta fastan. 
Vi skall även bryta fastan med färska dadlar, och om det inte finns några tillgängliga då med torkade dadlar. Om dadlar inte finns tillgängliga då skall vi bryta fastan med vatten. I länder där dadlar inte är så lätt att få tag på kan folket äta någon annan slags frukt, eller något sött, istället. 
Det var berättat från Salmaan ibn 'Aamir al-Dabiy att han hörde Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) säga: "När någon av er bryter sin fasta, låt honom bryta sin fasta med dadlar för det är en välsignelse; om det inte finns några dadlar då med vatten, för det är ett medel för renande." Berättad av al- Tirmidhi, 658. 

Det var berättat att Anas ibn Maalik sade: När Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) bröt sin fasta, började han med dadlar. 
Det var även berättat att Anas (må Allah vara nöjd med honom) sade: Jag såg aldrig Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) be förrän han brutit hans fasta, om det så var med ett glas vatten. Berättad av al-Firyaabi i al-Siyaam, 67; dess isnaad är saheeh. 
Att begränsa sig själv till dadlar och vatten när man bryter fastan är mycket hälsosamt, genom att man introducerar mat gradvis till magen så förbereds den på att ta emot mer efter det.

Ibn al-Qayyim (må Allah ha barmhärtighet över honom) sade: 

Det faktum att Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) bröt sin fasta med färska eller torkade dadlar eller vatten är mycket välgörande för hälsan, därför att fastan tömmer magen på mat och det finns ingen näring att skicka till kroppens olika delar. Söt mat (dadlar) är den snabbaste att absorbera och bearbeta, speciellt om det är färskt, så det är lättast att smälta. Om det inte finns några färska dadlar, då skall man äta torkade dadlar därför att dom är söta och näringsrika. Om det inte finns några torkade dadlar då några klunkar av vatten, vilket kommer att släcka hungerns smärtor och värmen från fastan, därefter kommer magen att bli förberedd på att ta emot mat.

Vi skall inte gå till överdrift i att förbereda massor av olika slags mat och dryck när man ska bryta fastan. Detta går emot Sunnah från Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam), och distraherar oss från att delta i Maghribbönen i församlingen, och kan leda till att man missar alltsammans därför att tiden för Maghrib är så kort. Ibn al-'Arabi sade: Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) brukade bryta sin fasta innan bönen med en liten mängd mat som inte skulle distrahera honom från bönen. Detta innefattar tre fördelar: skynda sig att bryta fastan, fria sinnet att fokusera på bönen, och tillåta ett avbrott mellan de två bönerna. (Maghrib och 'Isha'). 

Den fastande personen skall inte vara extravagant med maten han äter på natten i Ramadan eller äta för mycket. Ramadan är en tid för dyrkan och lydnad till Allah, inte en tid för lyxmat och överfyllda magar.

Ramadan är ett tillfälle för den fastande personen att lära sig vara ekonomisk och måttlig.
Förbereda en massa olika sorters av mat tar hemmafruarna bort från att läsa Koranen och minnas Allah. För många familjer har Ramadan blivit en tid att göra olika maträtter och dryck, som om de vill ta igen för vad de har missat under dagen när dom fastade. Bevis för detta kan vi finna i hur affärerna förbereder olika sorters delikat och härlig mat till Ramadaan (trenden har även kommit till Sverige), så Ramadan har blivit en månad av överseende fastän det ska vara en månad av tålamod, dyrkan och jihad. Och Allah är den vars hjälp vi söker.

Vara ekonomisk och moderat med maten till fastebrytandet kommer att göra den fastande personen frisk, så att han på så sätt har möjligheten att be taraaweeh på natten på ett energiskt och entusiastiskt sätt. Detta är någonting som vi kan se. Den som äter för mycket kommer att känna sig lat och ha svårt att dyrka Allah, han kommer inte att vara till nytta för sig själv under resten av natten. Den fastande personen bör reflektera över Profeten (sallaAllaho aleihi wa sallam) ord: "Adams son fyller inte någon skål värre än hans mage. Några tuggor är tillräckligt för Adams son för att hålla honom igång. Men om han måste (fylla den) så med en tredjedel för mat, en tredjedel för dricka och en tredjedel för luft." Berättad av al-Tirmidhi, 2381.

Den fastande personen ger upp alla de saker han brukade göra under dagen, sökande därvid Allahs belöning, därmed borde det vara självklart att även avhålla sig från det Allah förbjudit vid tiden för fastebrytandet. Låt inte den belöning du byggt upp under dagen förstöras under natten. 

De som röker eller har någon annan skadlig vana skall göra sitt bästa för att avstå från dessa även under natten. 
Och Allah vet bäst.

Se Ahaadeeth al-Siyaam av al-Fawzaan, sid. 93

Inga kommentarer: