bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

tisdag 8 oktober 2013

Eid al-Adhaa (offerhögtiden)




Vad är Id al-Adha, offerhögtiden? Min dotter håller på med en hemuppgift. Jag behöver så mycket information eller information om var jag ska leta så fort som möjligt.

Svar:
Prisad vare Allah.
Eid al-Adhaa är den tionde dagen på Dhoo'l-Hijjah, den sista (tolfte) månaden på Hijri året och den islamiska kalendern. Det är som profeten (saas) sade:

"Den största dagen inför Allah, må Han äras och upphöjas, är Offerdagen..." (Rapporterad av Abu Dawud; se också Saheeh al-Jaami', 1064)


Det är också den största dagen på Hajj, som profeten (saas) berättade för oss. 
(Rapporterad av al-Tirmidhi, se Saheeh al-Jaami', 8191)


Skälet till varför den beskrivs som den största dagen på året är för att den kombinerar så många olika sorters dyrkan, vilka inte kombineras på någon annan dag, såsom Eidbönen, att offra slaktedjuret, recitera Takbeer (glorifiera Allah), och utbredd hågkomst av Allah. För pilgrimerna i Makkah inkluderar det även att offra, stena pelarna som representerar Shaytaan (djävulen), att raka håret (endast för män; kvinnor klipper bara av lite av sitt hår), och utförandet av Tawaaf (att cirkulera Ka'bah) och Sa'ee (att springa mellan de två bergen Safaa och Marwa). 

Fråga 628 från islam-qa.com

Inga kommentarer: