bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

söndag 3 oktober 2010

Den Muslimska Kvinnans Egenskaper



BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Alhamdulillahi rabbilalamin wa salatu wa salaamu ala sayidina Muhammad wa ala ahlihi wa ashabihi adjmain.

Det som ska behandlas i den här lektionen är den muslimska kvinnans egenskaper, som muslim, troende och dyrkare. Valet av ämne beror på tre orsaker:
- frestelserna har blivit fler och dess ingång är kvinnan. Profeten (saws) sade i hadith sahih;"akta er för det här livet och akta er för kvinnorna."
- de lärda och de som gör dawa (inbjudan till islam) arbetar inte tillräckligt för kvinnan
- att den här lektionen med hjälp av Allah skall vara till nytta och ge vägledning till den som får del av den här kunskapen. Profeten (saws) sade till sin dotter Fatima i början av islams tid;"Oh Fatima, rädda dig själv ifrån elden, då jag inte kan styra över det Allah beslutar." Den muslimska kvinnan, som tror på Allah och den sista dagen(räkenskapens dag), måste rädda sig själv ifrån elden, då ingen kan styra över det Allah beslutar.


Tio punkter skall tas upp, tio grundprinciper, som kvinnan bör känna till och förstå eftersom hon är lärare, den som uppfostrar barnen och är den unga kvinnan, vilken håller sig till sitt hem för att hon tror på Allah och för att han skall bli nöjd med henne i adunya(det här livet) och al-akhira(nästa liv, livet efter döden). Gör hon inte detta kommer hon att förlora sin ard(kvinnlig ära), sin din(religion), sin framtid, sitt liv i adunya och al-akhira. Profeten (saws) sade i hadith sahih;"Jag såg elden och de flesta av dess invånare är kvinnor. Då sade en kvinna till honom, varför kvinnor? Han (saws) sade, de gör kufr(dölja sanning, en icke troende är kafir då han inte följer sanningen att Allah finns). Hon sade, kufr vad gäller Allah? Han (saws) sade, de gör kufr mot sin make, lyder inte honom i det de måste lyda, förbannar mycket och glömmer det goda hos mannen. Om han skulle göra något som inte hon var nöjd med, då säger hon att hon aldrig sett något bra hos honom." En annan hadith sahih där profeten (saws) sade;" Akta er för adunya och akta er för kvinnorna, därför att den största fitnah(allt som lockar till synd) hos israels folk var hos kvinnorna." Han (saws) sade också;" Det som jag mest är rädd för vad gäller min ummah(den muslimska nationen) är kvinnorna."

Det finns många kvinnor inom islam som kan vara förebilder för den muslimska kvinnan. Här är några exempel:

- Sara, Ibrahims (as) fru, som dyrkade Allah och underkastade honom sitt hjärta, så Allah gjorde henne ren ifrån synder och beskyddade henne från alfawaahish(sexrelaterade synder). Ibrahim (as) åkte till Egypten med henne. Där regerade en kung som var taghut(allt och alla som på olika sätt tillbedes och dyrkas förutom Allah). Han brukade våldta kvinnorna, vilka som helst. Han tog Sara med tvång ifrån Ibrahim (as). När han skulle in till henne gjorde hon wudu(rituell tvagning inför bön) och bad två rakat(bön så som vid morgonbön) och bad Allah om hjälp och talade om att hon hade tawakkul (tillit) till Allah, att han skulle beskydda henne ifrån den här kungen. När han närmade sig henne och sträckte ut sin hand stelnade den till. Kungen upprepade detta ett fåtal gånger och varje gång hände samma sak, så till sist blev han rädd och trodde att hon var en djävul, vilket egentligen han var. Han släppte henne tillbaka till Ibrahim (as) och gav dem en mamluka(tjänarinna som är ens egendom), Hadjar. Den här historien visar att den som har tawakkul till Allah och vänder sig till honom för hjälp, gör Allah ren, beskyddar hennes ard och gör att hon underkastar honom sitt hjärta. 


- Hadjar begav sig iväg med sin man till Mekka, där det bara var öken. Där fanns ingen växtlighet eller några floder. Allah hade uppenbarat för Ibrahim (as) att lämna henne och sonen Ismail där och återvända till sitt hem, det sägs Irak och det sägs Palestina. Hon frågade honom vem han lämnade dem till. Till Allah, sade han. Hon frågade om det var uppenbarat av Allah och han svarade ja på det. Då sade hon att Allah inte låter dem gå vilse. Det enda han lämnade dem att äta var lite dadlar. När Ibrahim (as) på väg mot sitt hem och nådde berget där han inte längre kunde se sin familj, blev han tårögd och bad till Allah:"Allah, jag lämnade min fru och barn i en dal, vid ditt hus, utan någon växtlighet. Oh vår Herre, då de utför salat, sänd dem människor och ge dem växtlighet, så att de blir tacksamma." Allah gav dem växtlighet och mat att äta. I Mekka finns det ingen som inte har mat att äta. De som gör hajj(vallfärd till Mekka) och dör där, gör det av solens värme och inte av hunger. Allt jorden ger som mat, frukt mm når Mekka. Ibn alqaym sade:"Alla färdmedel går till Mekka. I miljontals kommer muslimer dit ifrån hela världen och alla säger Labaikallahumma labaik(vi besvarar din kallelse med lydnad). Hadjar började söka efter vatten och fann det. Profeten (saws) kommenterade historien:"Om hon lämnat dalen skulle vattnet ha blivit en flod, men hon tog vara på den och gjorde den till en brunn." Det här var ännu en historia om tawakkul till Allah. 


- Hanna, Imrans hustru, de var båda goda dyrkare. Och de goda dyrkarna får av Allah enligt vad deras nia(avsikt) är. Hanna brukade varje morgon sitta,läsa och gråta, ute i trädgården utanför deras hus. En dag flög en fågel med sin unge förbi och hon bad då Allah om att han skall ge henne en avkomma. Allah besvarade hennes bön och hon blev gravid. Hon önskade sig en son, så hon gjorde nadhr(att be Allah om något och som tack göra något tillbaka, t ex fasta ett bestämt antal dagar). Om Allah gav henne en son skulle hon låta honom bli en slav åt Allah. När hon födde sitt barn, Mariam(as) sade hon: 


"Min Herre, jag har fått ett flickebarn- och Allah visste bäst vad hon nedkommit med, och det gossebarn (hon önskade att få) var icke likt det flickebarn (hon nedkommit med) - och jag har givit henne namnet Mariam och jag anförtror henne och hennes avkomma åt ditt beskydd mot Satan, den förkastade." ( sura Al-Imran, aya 36). 

Allah godtog hennes bön och Mariam blev bättre än vad många män är. Hon blev tjänarinna till Allah och fick Zakaria till förmyndare. Varje gång han gick in till hennes kammare fann han livsförnödenheter hos henne. Och det var Mariam(as) som senare födde Isa (as). 

- Khadija (ra) var den första kvinna i islams historia, som gjorde allt för att islam skulle vinna. När profeten (saws) återvände från grottan, Hira, efter sitt första möte med ängeln Jibril (as) och var mycket rädd, var det hon som tröstade och stöttade honom. En kvinna som har Khadija som förebild är stark och tröstar och stöder sin man när han har problem. Profeten (saws) sade i hadith sahih: "oh Khadija, Jibril kom till mig och lämnade dig en hälsning ifrån Allah och han hade den goda nyheten att du får ett hus i aljanna(paradiset) av sockerrör gjorda av pärlor. Man ser igenom det utifrån och in. Inga skrik däri eller problem." De säger att hon var en av de klokaste kvinnorna i islams historia. Hon var affärskvinna och gav all sin förmögenhet till profeten(saws) så att han kunde föra sitt budskap vidare till människorna.

Om kvinnor följer de här tio egenskaperna, vilka skall behandlas nedan, kan de i förhand få veta att de kommer till aljanna, med lika stor bredd som mellan himlen och jorden.

Iman(tro) påAllah. Att hon har sin iman med sig i allt hon gör. Att hon alltid håller kontakt med Allah. Att hon odlar sin iman i sitt hjärta med adh-Dhikr (olika sätt att nämna och komma ihåg Allah till exempel bön inför måltid), annawafel (olika slags frivillig dyrkan som Muhammad (saws) rekommenderade) och attaammul (beskåda) Allahs ayat(underverk). Har kvinnan den rätta iman och gör goda gärningar enligt alquran wa sunna, då med tillåtelse av Allah blir hon lycklig och räddad. Och det är med adh-Dhikr som hjärtat känner sig tryggt och i och med det blir även livet tryggare. Allt detta nämns i alquran, som även nämner ett löfte från Allah att den som tror på Allah och gör goda gärningar får ett gott liv. Men den som motsätter sig detta får ett dåligt liv, eftersom Allah stänger alla dörrar för denne och blir dennes fiende. Medan belöningen för den troende kvinnan blir aljannah. 


Hon gör ingen tabarruj (gå ut och gå bland män, visa något av materiell eller kroppslig utsmyckning), håller sig till sitt hem och går inte ut mer än nödvändigt. Hennes hem är hennes trygghet, platsen för hennes dyrkan, det som döljer henne och gör henne anspråkslös. Att hon håller sig till sitt hem är det naturliga och det bästa för henne. Detta är hennes ansvar inom islam. Enligt hadith från Fatima (ra):"Vad är det bästa rådet till kvinnorna? Hon sade: Att kvinnan inte ser män och de inte ser henne, Det är det bästa rådet." En annan hadith från profeten(saws) berättar om att kvinnans bön i hemmet är bättre än i moskén. När hon håller sig till sitt hem bevarar det hennes iman bättre än om hon går ut ofta. Hon är inte påtvingad att gå ut och arbeta, vara soldat, polis mm. De som vill få ut kvinnan ur hennes hem vill följa västvärldens exempel, då de under andra världskriget satte in kvinnan i fabriksarbete, i ministerier, i parlament mm. För detta lämnade hon sitt hem, sina barn, sin religion och kvinnliga ära och misslyckades. 


Hon sänker blicken inför män och bevarar sig själv ifrån sexbrott och otrohet mot sin man. Hon har inga manliga vänner och släpper inte in män, som ej är mahram(en man hon enligt sharia, dvs islamisk lag, är förbjuden att gifta sig med, t ex bror, far), i sitt hem då hennes make är ute.
Hon bevarar sin tunga ifrån alghiba(baktala någon), alnamima(att skvallra), förbannande av andra och alfaahish(svorord). Hon talar bara via Allahs ord, Enligt hadith sahih:"Alqatat kommer ej in till aljanna." Alqatat är den som gör namima. En annan hadith säger att den som förbannar mycket man/kvinna blir inte shahid(martyr) eller dennes vittnesmål accepteras ej. 


Ser till att inte lyssna på musik eftersom det är haram(förbjudet enligt sharia och innebär synd) och detta enligt de fyra imamerna, Malik, Hanbal, Shafii, Hanafi och enligt hadith i Bukhari. Enligt Ibn Taymya och Ibn alqaym är musik och sång ledsagare till azzina(sex utanför äktenskap och otrohet).
Respekt av maken, givande honom hans rättigheter, få honom att må väl och lyda honom i det som ligger under lydnad till Allah. Profeten (saws) sade i hadith sahih:"Om jag skulle säga till någon att göra sujud(böja sig som under bön till Allah) för någon skulle jag sagt till kvinnan att göra det för sin make." Enligt en annan hadith sahih får vi veta att om kvinnan ber sina fem böner, fastar sin månad (dvs, Ramadan), lyder maken och inte begår otrohet när mannen är borta kommer hon till aljanna. Mannen har mycket rättigheter och skyldigheter. Dock får han inte många av sina rättigheter. En del av dagens kvinnor höjer sin röst mot mannen, skäller på honom, svär åt honom och bara kräver och kräver. 


Kvinnan skall vara sparsam i sitt leverne. Alquran talar om detta på ett antal platser och även i sunna finns det angående profetens(saws) hustru Aisha(ra) när hon vid ett tillfälle fick tusen dirham(saudisk valuta). Trots att hon då var fastande, glömde hon bort sig själv och köpte inget att äta, utan gav bort allting som sadaqa(välgörenhet). 


Den muslimska kvinnan liknar sig inte vid män. "Allah förbannar kvinnor som liknar sig vid män och män som liknar sig vid kvinnor," enligt hadith sahih. Detta gäller i allt, vare sig det är klädsel, sättet att tala, gå mm. Att hon inte ändrar på Allahs skapelse. Enligt hadith sahih:"Allah förbannar den som noppar ögonbrynen och den som ber om att få sina ögonbryn noppade........ 

.
Hon handlar under lydnad till Allah och i det som närmar henne Allah. Hon gör mycket dhikr i form av fasta, sadaqa, nattbön mm.
Att hon gör dawa till sina systrar, ger råd och påminner dem om vad som är rätt och fel. Hennes besök till sina systrar består inte endast av kaffedrickande, skvaller eller prat om adunya. Hon försöker vara en god muslim mot sina grannar och systrar. 


Dessa tio egenskaperna är samlade ur alquran wa sunna och de lärda.

Det här är en sammanfattning gjord av ett kasettband med Aid alqarni. Jag ber Allah(swt) att den här kunskapen skall nå så många systrar som möjligt och att de med Allahs hjälp vägleds till aljanna. Om det finns något som är fel beror det på mig och shaytan och det som är rätt är ifrån Allah(twt).

Subhanakallahumma wa bihamdika, ashhadu an la ilaha illa anta, astaghfiruka wa atubu ilayka.
Översatt av Umm Omar

Inga kommentarer: